Sport

U 51. godini

Preminula legendarna splitska košarkašica Žana Lelas

Preminula legendarna splitska košarkašica Žana Lelas
Screenshot/SPTV/YouTube

U Splitu je u srijedu u dobi od 51 godine preminula legendarna hrvatska košarkašica Žana Lelas.

Lelas je 1988. godine na Olimpijskim igrama u Seulu osvojila srebrnu medalju igrajući za reprezentaciju Jugoslavije, a tri godine potom bila je i članica jugloslavenske reprezentacije koja je osvojila srebro na Europskom prvenstvu u Tel Avivu.

Košarkom se počela baviti sa 13 godina u Ženskom košarkaškom klubu Jugoplastika da bi sa 18 godina prešla u šibenski Elemes s kojim je 1990. osvojila Kup Jugoslavije, a 1991. i posljednje prvenstvo bivše države.

Nakon toga je igrala u Cenexu iz Sarajeva, Cepsi na Tenerifima, zagrebačkoj Centar banci s kojom je osvojila dva prvenstva i Kupa Hrvatske, ljubljanskim Ježicama, francuskom Strasbourgu, talijanskoj Messini, šibenskom Jollyju, španjolskim Zaragozi i Burgosu, da bi se 2006. vratila u Zagreb i igrala za ŽKK Croatia do kraja karijere 2008.

Reprezentativka Jugoslavije bila je od 1986. do 1991. godine, a za Hrvatsku je igrala od 1991. do 2000. godine. Kao članica reprezentacije Hrvatske sudjelovala je na europskim prvenstvima 1996. u Češkoj i 1999. u Poljskoj.

Radila je u Splitu kao trenerica u školi košarke u klubu Adriatic, koji vodi njezin prvi trener profesor Ivo Jurčević.

Datum i vrijeme pogreba Žane Lelas bit će objavljeni naknadno.


Reci što misliš!