Sport

Atletika

71. Hanžekovićev memorijal: Svjetski rekord Niyonsabe i pet rekorda mitinga!

71. Hanžekovićev memorijal: Svjetski rekord Niyonsabe i pet rekorda mitinga!
Goran Stanzl/PIXSELL

Memorijal Borisa Hanžekovića ima i svoj prvi svjetski rekord! Postavila ga je na 2000 metara Francine Niyonsaba iz Burundija. Srušila je 5:23.75 Ganzebe Dibabe iz 2017. godine.


Utrka na 2.000 metara nije uobičajena u atletskim programima, ali  je izbor bio pun pogodak organizatora mitinga koji je uspio ostvari cilj da Zagreb dobio svoje svjetski rekord, jedinu stvar koja je dosad nedostajala u sjajnoj povijesti.

- Oduševljena sam, nisam znala da je to prvi svjetski rekord na ovom mitingu i s tim sam posebno ponosna. Nosila me odlična atmosfera, podrška publike, a moram pohvaliti i atletičarke koje su vukle utrku do ovog velikog rezultata – rekla je nova svjetska rekorderka.

Nakon Couserovog rekorda u bacanju kugle, nove rekorde mitinga ostvarili su na 400 metara Kirany James, u troskoku Jamajčanka Shanieka Ricketts, na 200 metara mlada sjajna Namibijka Cristine Mboma, te u skoku s motkom KC Langfoot. A Bracey je na 100 metara stotinku iza Bolta, Allen stotinku iza Creara, Amusam stotinku iza Šišigine.

Marvin Bracy bio je svega stotinku sporiji od rekorda mitinga Usaina Bolta na 100 metara. Istrčao je 9.86 u utrci u kojoj je iza sebe ostavio tandem Baker – Bromell, uz dodatak da je i Baker išao ispod deset sekundi.

Zagreb je imao čast pozdraviti i pobjedu trostrukog osvajača olimpijskih odličja (London zlato, Rio srebro, Tokio bronca) Kiranyja Jamesa s Grenade. A on je Zagreb počastio novim rekordom mitinga na 400 metara 44.46, pola sekunde bolje od dosadašnjeg rekorda Amerikanca Robertsa.

- Dobra kontrolirana utrka za kraj sezone. Prvi put sam ovdje i dopalo mi se. Dobar je osjećaj srušiti rekord mitinga od čovjeka s kojim sam nekad trčao na sveučilištu. Mislim da imam još puno toga za postići – zaključio je James.


Ove godine stigao je u Zagreb sjajni Jamajčanin Hansley Parchment, olimpijski pobjednik iz Tokija, a bio je tu i brončani iz Tokija njegov sunarodnjak Ronald Levy. A kako je u Zagrebu teško pobijediti uvjerio se i olimpijski pobjednik Parchment u memorijalnoj utrci Borisa Hanžekovića na 100 metara s preponama. Drugi rezultat sezone s 12.99 istrčao je Amerikanac Davon Allen i to je samo stotinku daleko od rekorda mitinga Marca Creara koji traje već 22 godine. Drugi je bio Levy, a treći Parchment, što sugerira vrhunski nastup preponaša. Allenu je to i najbolji doseg karijere.

- Oduševljen sam, ovo je moj prvi veliki pehar u karijeri. Zahvaljujem u prvom redu svom treneru i fizioterapeutu koji su odradili sjajan posao do samog kraja sezone. Izazov je bio trčati protiv olimpijskog pobjednika i pobijediti, a sada se okrećem priprema za Svjetsko prvenstvo koje je dogodine u mom Eugeneu – zaključio je Allen.

Na 3.000 metara sa zaprekama rekordu Kenijca Birecha se približio Etiopljanin Gatnet Vale sa 8:12.01. 21 stotinka mu je nedostajala.     
        
S motkom su preko rekorda Timura Morgunova od 5.76 metara poletjeli prvo KC Langfoot, pa Sam Kendricks, Valentin Lavillenie, Christofer Nielsen i Kurtis Marchall na 5.82. A najviše je do 5.87 poletio KC langfoot što je sada novi rekord mitinga.

Kod daljaša sa 7.70 metara slavio je domaćin Marko Čeko.

Daniel Stahl potvrdio je dominaciju s diskom. Olimpijski pobjednik slavio je bacivši odmah u prvom hicu 67.79 metara, ali do svog rekorda 68.87 metara postavljenog godinu prije nije uspio doći.

Zagrebačku publiku oduševila je mlada Namibijka Christine Mboma rekordom mitinga 22.04 što je za čak 31 stotinku bilo bolje od legendarne Allyson Felix čiji je rekord trajao devet godina.

- Uzbuđena sam, velika stvar za mene na kraju super sezone – rekla je Mboma.  

Nigerijka Tobi Amusan slavila je na 100 metara s preponama sa 12.61.

Poletjela je u troskoku Jamajčanka Shanieka Ricketts na 14,77 metara i preletjela dosadašnji rekord Mabel Gray iz 2009. godine za 19 centimetara:

- Sjajna sezona za mene, uz ovo ću pamtiti i skoro prvih 15 metara preskočenih u Lausannei (14.98). Bila sam u Zagrebu 2017. godine, znala sam za sjajnu atmosferu i ponovilo se.

Na 400 metara s preponama blizu rekorda Kubanke Daimi Pernie iz 2000. godine bila je Panamka Gianna Woodruff  sa 54.67.

Kod kopljašica je slavila Madara Palameika. Latvijka je bacila 63.75 metara. Domaća nada Sara Kolak olimpijska pobjednica iz Rija zaustavila se na petom mjestu sa 57.72 metra.

U velikom okršaju sa najvećom domaćom uzdanicom Sandrom Perković slavila je Valarie Allman, olimpijska pobjednica iz Tokija ,bacivši u šestom hicu 69.63 približivši se Sandinom rekordnom hicu 70.83 iz 2017. godine. Perković je završila druga prebacivši 66.48 metara.

Sjajna predstava završila je vrhunskim vatrometom.  
 
Sjajan 71. Memorijal Borisa Hanžekovića, posljednji miting ove posebne pandemijske, ali ipak bogate sezone. Nagradilo ga je i lijepo vrijeme, ali i popunjene tribine stadiona Mladosti kraj Save.
 
Oprostio se Zagreb u utorak malom svečanošću od svoje omiljene atletičarke Blanke Vlašić, čijih 208 cm iz 2009. još uvijek blista kao najveći rezultat u povijesti mitinga.


Reci što misliš!