Sport

#košarka

Francuzi i Australci stopostotni, Amerikanci izbacili Čehe

Francuzi i Australci stopostotni, Amerikanci izbacili Čehe
AP Images

Košarkaši Francuske i Australije očekivano su bez poraza osvojili prva mjesta u skupinama A i B olimpijskog turnira u Tokiju.


Francuzi su u susretu 3. kola skupine A svladali Irance sa 79-62, dok su Australci u svom posljednjem nastupu u skupini B nadigrali Nijemce sa 89-76. Najučinkovitiji u reprezentaciji Francuske bio je Thomas Heurtel sa 16 ubačaja, dok Iranu u izbjegavanju trećeg poraza u isto toliko nastupa nije pomoglo 18 poena Hameda Haddadija. Francuskoj je za osvajanje prvog mjesta u skupini ustvari ključna bila 83-76 pobjeda protiv SAD-a u 1. kolu u nedjelju.

Amerikanci su natjecanje u skupini A okončali na drugoj pozciji 119-84 pobjedom protiv Češke kojom su i eliminirali tu momčad iz daljnjeg natjecanja. Nakon prve četvrtine Česi su vodili sa 25-18, no onda je uslijedio američki uragan. Amerikanci su do pobjede stigli sa 20 pogođenih trica, a prednjačili su Jayson Tatum sa 27 i Kevin Durant sa 23 pogotka, dok je Blake Schilb sa 17 koševa bio prvo ime kod Češke.
Amerikanci su osigurali četvrtfinale, dok će Česi zbog loše koš-razlike od -49 završiti kao najslabija trećeplasirana reprezentacija i neće igrati u nokaut-fazi turnira.

Australci se nadaju kako će u Tokiju osvojiti prvu medalju u košarci za muškarce nakon četiri četvrta mjesta (Seul 1988, Atlanta 1996, Sydney 2000, Rio 2016), a da su na pravom putu pokazalo je natjecanje u skupini. Za pobjedu protiv Njemačke najzaslužniji su bili Patty Mills sa 24 i Jock Landale sa 18 poena, kod Njemačke je Andreas Obst ubacio 17. Iako je završila treća u skupini s omjerom pobjeda i poraza 1-2, Njemačka će igrati u četvrtfinalu jer ima bolju koš-razliku od Češke.

Italija je osvojila drugo mjesto u skupini B i plasman u četvrtfinale 80-71 pobjedom protiv Nigerije do koje je stigla odličnom četvrtom četvrtinom koju je dobila sa 24-8. Ujednačeni napad Italije predvodili su Nicolo Melli sa 15 i Nico Mannion sa 14 pogodaka, dok su Chimezie Metu sa 22 i Jordan Nwora sa 20 ubačaja predvodili Nigeriju koja je s tri poraza okončala natjecanje.

Uz Francusku, SAD, Australiju, Italiju i Njemačku, plasman u četvrtfinale još su osigurale i Slovenija i Španjolske iz skupine C, dok će o posljednjem putniku u četvrtfinale u izravnom dvoboju u nedjelju odlučivati domaćin Japan i Argentina. Slovenija i Španjolska u prva su dva nastupa ostvarile po dvije pobjede te će u nedjelju od 10.20 sati odlučivati o prvom mjestu, dok će Japan i Argentina, koji imaju po dva poaza, od 6.40 sati igrati susret za treće mjesto, a tko god pobijedi imat će bolju koš-razliku od Češke i samim time osigurati četvrtfinale.
 


Reci što misliš!