Sport

#vir

Goran Jadrić: Plivam od djetinjstva, a neostvarena želja mi je preplivati cijeli otok Vir

Goran Jadrić: Plivam od djetinjstva, a neostvarena želja mi je preplivati cijeli otok Vir
Kažimir Škrbić

Virski Zagrepčanin Goran Jadrić priprema se za sedmi nastup na tradicionalnom 49. izdanju plivačkog maratona Preko – Zadar. Ovaj je plivački maratonac prije šest godina pretrčao virski atletski maraton

Dok je sinoć skokom s otočića Galovca i plivanjem do mjesta Preka na Ugljanu slavni Domagoj Jakopović Ribafish upravo bio završavao drugu plivačku etapu svojega ekološkog, edukativnog i plivačkog projekta #RokOtok, ujedno najavljujući početak završne etape projekta na otoku Viru sljedeće godine, u virskom naselju Slatina jedan je plivač s puno manje pompe odrađivao završne treninge za nastup na plivačkom maratonu Preko – Zadar. Virski Zagrepčanin Goran Jadrić nastupit će na najpoznatijem zadarskom maratonu sedmi put od 2012. kada je prvi put preplivao 4,5 kilometra ovog tradicionalnog plivačkog maratona. Nije mu cilj, kaže nam Jadrić, oboriti vlastiti rekord od jednog sata i 31 minute plivanja od Preka do Zadra, nego održati tradiciju i plivati kao jedini virski plivački maratonac.

- Kako sam jedini maratonac s otoka Vira, ujedno sam i najbolji - šali se 49-godišnji Jadrić, iako je zaista bio dobio nagrade za najboljeg virskog maratonca. No nije riječ o nekakvom imperativu, ili plivanju za što bolji rezultat.

- Nemam nekih velikih ambicija što se rezultata tiče, ali kako će ove godine uz stazu biti postavljene bove, to će omogućiti ravnomjernije i preciznije plivanje. Možda i rezultat bude bolji - kaže virsko-zagrebački plivački maratonac. I dok su Jadrićevi nastupi na tradicionalnom zadarskom plivačkom maratonu ponekad ovisili o okolnostima koje se nisu mogle predvidjeti – poput bure koja je spriječila izlazak njegovog kaića s otoka, ili kvara na brodu – jedna druga tradicija ostala je neokrnjena tijekom puno dužeg vremenskog razdoblja. Ovaj umirovljeni časnički namjesnik iz Zagreba s virskom adresom, autor knjige o bontonu i predavač bontona mladim vojnicima, još od sredine 1980-ih svake godine pliva od Vira do otoka Paga i nazad, odnosno oko 4,6 kilometara morske staze.

- Nikad nisam prekinuo tu tradiciju, čak ni u vrijeme Domovinskog rata kada sam ljeti također plivao ovaj moj osobni maraton. Stavljao sam crtice za svaki isplivani maraton od Vira do Paga i jednom prilikom, kada sam skidao lamperiju, našao sam lijepu zbirku tih crtica na zidu - prisjeća se Jadrić. Njegova je obitelj bila kupila zemljište na Viru još 1977. kada je na otoku bio jedan dućan i jedna kuća u Slatini XIII gdje povremeno živi, a danas je to naselje prepoznatljivo po Zagrepčanima i Krapinjanima.

- Cijelo djetinjstvo proveo sam na Viru i uglavnom jedva čekao kada ću doći na otok. Bilo je prekrasno odrastati na otoku, družiti se s Viranima i uživati u ljetnim radostima - kaže Goran kojemu će jedna želja ipak ostati neostvarena. Naime, 2014. i 2015. Jadrić je pretrčao virski atletski polumaraton i maraton pa je uz pomoć svojega nekadašnjeg zapovjednika Đure Župana – kao moguće pratnje na brodu – poželio preplivati cijeli otok Vir. Takav pothvat nije bezazlen, riječ je o 32 kilometra obalne crte.

- Bio bih jedini koji je pretrčao i preplivao Vir, no nije se dogodilo. Sada se više ne bih usudio, ipak sam jako blizu pedesete - kaže Goran koji se već punih deset dana priprema za zadarski maraton, a ono što radi također nije slabo ili nejako. Počeo je prvi dan priprema s 1.ooo metara plivačke dionice, pa potom 500 metara više svaki novi dan.

- Posljednjeg dana priprema plivat ću do Paga i nazad, odnosno punu maratonsku dužinu. Nisam uopće plivao od prošlog ljeta, pa s nestrpljenjem očekujem nastup - veseli se virski maratonac i umirovljeni vojnik proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te istoga dana (5. kolovoza) sedmom nastupu na maratonu Preko – Zadar.         

​​​​​​​​​​​​​​​

Reci što misliš!