Sport

#sport

Hrvatski reprezentativci neće klečati u znak potpore pokretu "Black Lives Matter"

Hrvatski reprezentativci neće klečati u znak potpore pokretu
Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatski nogometni savez objavio je u četvrtak izjavu u kojoj objašnjava zašto hrvatski reprezentativci nisu kleknuli prije početka prijateljske utakmice protiv Belgije u znak potpore pokretu Black Lives Matter (BLM) i zašto to neće činiti na sljedećim utakmicama reprezentacije.

"Hrvatski nogometni savez i hrvatski reprezentativci uvijek i svugdje osuđuju sve oblike diskriminacije. Pritom, naravno, poštujemo pravo svakog pojedinca i organizacije da odabere kako će se i kada boriti protiv rasizma ili u neku drugu svrhu", navodi se u izjavi.

"Hrvatski nogometni savez smatra da svi igrači imaju pravo na svoje mišljenje o ovakvim temama i pravo na odabir kako će se prema tome postaviti. Hrvatski reprezentativci zajednički su odabrali prije utakmice s Belgijom kako neće klečati te su mirnim stavom poštovali klečanje svojih belgijskih kolega. Hrvatski nogometni savez poštuje stav hrvatskih reprezentativaca te neće nametati obvezu klečanja koje u kontekstu hrvatske kulture i tradicije ne predstavlja simbol borbe protiv rasizma ili diskriminacije", dodaje HNS.

"U kontekstu ove teme, najvažnijom smatramo činjenicu da hrvatski reprezentativci svojim djelima kroz cijelu karijeru pokazuju da cijene svaku osobu, suigrače i protivnike, te ne rade razliku po socijalnim, rasnim, vjerskim, etničnim ili drugim osobinama, a to je vrijednost koju promiče i Hrvatski nogometni savez", zaključak je izjave HNS-a.

Hrvatski reprezentetivci na pripremnoj utakmici protiv Belgije u Bruxellesu u nedjelju nisu kleknuli uoči početka iako su su svi igrači Belgije to učinili. Prije njih su to učinili engleski reprezentativci prije početka kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo protiv Poljske na Wembleyju.