Sport

Nogomet, Prva HNL

Hajduk bliže pobjedi u derbiju s Dinamom, na koncu svakom po bod

Hajduk bliže pobjedi u derbiju s Dinamom, na koncu svakom po bod
Milan Šabić/PIXSELL

Dvoboj nogometaša Hajduka i Dinama, koji je u srijedu odigran na Poljudu završio je 1-1 (1-1), a radilo se o zaostaloj utakmici 22. kola Prve HNL.

Dinamo je poveo u 16. minuti pogotkom Lovre Majera, a izjednačio je Marko Livaja u 44. minuti.

Četiri kola prije kraja prvenstva Dinamo je na vrhu ljestvice sa 75 bodova, sedam više od drugoplasiranog Osijeka. Treća je Gorica sa 56, a četvrta Rijeka sa 52. Hajduk ima 48 bodova i nalazi se na petom mjestu.

Najveći hrvatski nogometni derbi započeo je prilikom za domaću momčad već nakon 20 sekundi igre, kad je dugom loptom u prostor Kačaniklić došao oči u oči s Dominikom Livakovićem. Dinamov vratar je izlaskom s vrata skratio kut, a Hajdukov veznjak ga je pogodio loptom u prsa pri pokušaju loba.

U osmoj minuti je snažno iz voleja sa 20 metara pucao Marco Fossati, ali je lopta išla ravno u Livakovića pa reprezentativni vratar nije imao problema s intervencijom.

Početnog Hajdukovog pritiska se Dinamo počeo oslobađati nakon deset minuta. Prve udarce prema Hajdukovim vratima uputili su Mislav Oršić i Arijan Ademi, ali nije bilo potrebe za ozbiljnijim angažmanom Lovre Kalinića.

Iako je Hajduk djelovao opasnije, u 16. minuti do vodećeg pogotka stigao je Dinamo. Fossati je pod pritiskom Brune Petkovića pao i izgubio loptu uz aut crtu što je ostavilo puno prostora Dinamovom napadaču da se namjesti, pogleda i uputi precizan ubačaj na peterac, gdje je Lovro Majer dočekao loptu i glavom pogodio suprotan kut Kalinićevih vrata.

Polupriliku za izjednačujući pogodak imao je Stipe Biuk u 22. minuti, ali je njegov udarac s ruba kaznenog prostora pogodio vanjski dio mreže. Još bolju situaciju u 33. minuti imao je Marin Ljubičić, ali je njegov udarac glavom nakon Jurićevog ubačaja bio preslab pa je Livaković lakoćom to obranio.

U brzom protunapadu Dinamo je došao blizu drugom pogotku, ali je Ivanušecov udarac s ruba kaznenog prostora efektnom paradom obranio Kalinić. Veći dio prvog poluvremena prošao je u terenskoj premoći Hajduka, kojemu je Dinamo svjesno prepustio veći posjed lopte i aktivno se branio čekajući prilike za brze protuudare. No, u završnici prvog dijela Splićani su došli do zasluženog izjednačenja.

Prvo je u 41. minuti Livaja sjajnom loptom poslužio Jurića, ali je njegov udarac Livaković obranio nogom. Tri minute poslije ni Dinamov vratar nije mogao spriječiti izjednačujući pogodak koji je došao djelomično i kao plod loše reakcije Dinamove obrane, odnosno Rasmusa Luritsena koji nije dobro očistio Kačaniklićev ubačaj pred vrata. Lopta se dokotrljala do Marka Livaje koji je s deset metara pogodio desni kut Dinamovog gola.

Nastavak dvoboja donio je i dalje prilično otvorenu utakmicu u kojoj su obje momčadi imale svoje prilike za pogotke, ali su dobre reakcije vratara i obrambenih igrača, a ponekad i nepreciznost napadača, ostavili mreže u mirovanju.

Najbolju priliku za pogodak u drugom poluvremenu Dinamo je imao u 65. minuti. Petković je odličnom loptom poslužio Ademija koji je nastavio akciju i pravovremenom loptom izbacio u priliku Lirima Kastratija. No, Dinamov brzonogi napadač nije uspio zahvatiti loptu pa je odlično izrađena akcija propala.

Najveću prijetnju Dinamovim vratima je u drugom dijelu predstavljao grčki napadač Dimitros Diamantakos. U 75. minuti je iz neposredne blizine lukavo petom pokušao poslati loptu u mrežu, ali je Gvardiol blokirao taj udarac. U prvoj minuti sučevog dodatka Diamantakos je loše zahvatio loptu na ubačaj s lijeve strane, ali se od travnjka odbila i preletjela Livakovića. No, umjesto u mreži, lopta je završila na gredi i tako je propala i posljednja velika prilika u ovom derbiju.

Nakon tri pobjede u prethodna tri ovosezonska sraza s Hajdukom, Dinamo nije uspio ostvariti maksimalan učinak i tako gotovo i matematički osigurati obranu naslova prvaka, ali u zadnja četiri kola ulazi s velikih sedam bodova prednosti pred Osijekom.

Utakmicu na Poljudu sudio je Igor Pajač iz Sv. Ivana Zeline.

Strijelci: 0-1 Lovro Majer (16), 1-1 Marko Livaja (44)

Standings provided by SofaScore LiveScore


Reci što misliš!