Sport

#košarka

Zadar svladao Goricu i vratio se na prvo mjesto

Zadar svladao Goricu i vratio se na prvo mjesto
Šime Zelić/KK Zadar

Košarkaši Zadra upisali su novu pobjedu u hrvatskom prvenstvu. Igrači Veljka Mršića na domaćem su parketu u 30. kolu HT Premijer lige svladali Goricu rezultatom 73:64.

Bio je to većim dijelom jednostran susret u kojem su domaćini čitavo vrijeme bili na desetak razlike, no za konačnu potvrdu nova dva boda trebalo je sačekati samu završnicu u kojoj Mršićevi momci pokazali veću kvalitetu i zasluženo stigli do novog trijumfa.

Zadar je vrlo dobro ušao u susret i na krilima raspoloženih Onuakua i Vukovića koji su ubacili šest, odnosno četiri poena već u četvrtoj minuti otišao na dvoznamenkastu prednost (12:2). Gosti nisu imali odgovora na čvrstu obranu domaćeg sastava pa su poeni dolazili tek preko dvojca Uljarević-Pavlović koji je dalekometnim ubačajima držao svoju momčad na priključku prije nego je trener Sesar odlučio zonskom obranom razbiti napadački ritam Mršićevih trupa.

Urodilo je to plodom pa je Gorica drugu dionicu otvorila serijom 0:7 prišavši u 14. minuti na samo minus tri. Poklopilo se to s izlaskom Chinanua Onuakua koji je svojim pukim prisustvom na parketu „plašio“ suparničke igrače i zatvarao put ka domaćem reketu, no „Bikovi“ su tek sredinom druge dionice uspjeli vratiti stvari na početak i tricom raspoloženog Ozrena Pavlovića poravnati na 26:26. Bio je to znak za buđenje momcima u bijelim dresovima koji su konačno pronašli rješenje za „zonu“ Gorice i uzvratili serijom 9:0 kojom su se vratili u mirne vode.

Na veliki odmor se otišlo s plus šest Zadra, a prednost domaćeg sastava je mogla biti i veća da Uljarević u posljednjim sekundama nije pogodio tricu preko Cartera za 37:31. Kao kuriozitet iz prvog poluvremena valja istaknuti tek jedno slobodno bacanje domaćeg sastava, naspram pet Gorice što govori da smo u prvih 20 minuta gledali „čistu“ košarku bez previše (nepotrebnih) prekršaja.

FOTO: Šime Zelić/KK Zadar

Gosti su nakratko priprijetili na samom otvaranju nastavka, no dobra rola Vukovića i Onuakua učas je odbila prvi napad Sesarovih momaka. Zadar je u tim trenucima izgledao puno fluidnije te se činilo da ga tek pokoji dobar napad dijeli od toga da prelomi utakmicu, no košarkaši Gorice su pokazali da im predaja nije u krvi te su preko razbuđenog Bakovića ostali na životu. Svaki put kada bi domaćini otišli na dvoznamenkastu razliku uslijedio je odgovor visokog Hercegovca koji je u trećoj četvrtini ubacio devet poena pa se u posljednjih deset minuta ušlo se s okruglih plus deset za igrače Veljka Mršića.

Ono što im nije uspjelo u prve tri dionice, košarkašima Zadra pošlo je za rukom već nakon 60 sekundi četvrte četvrtine. Junaković i Palokaj vezali su pet poena i odveli svoju momčad na najviših 15 razlike (63:48), no umjesto da dodatno stisnu gas i odvoje se na prednost koju Sesarove trupe više neće moći stići, domaćini su dopustili Bakoviću da poveže sedam poena i ponovno zakomplicira situaciju.

Većih uzbuđenja nije bilo sve do trice Uljarevića za 68:62 nakon čega je uslijedila serija pogrešaka s obje strane. Prvo je Kapusta napravio korake, potom je Junaković odlučio nerezonski završiti kontru, da bi nakon novog pogrešnog vođenja gostiju lopta od noge Cartera otišla u aut. Pokušao je tu neslavnu dionicu minutom odmora presjeći trener Sesar, no nervoza je s obje strane bila prevelika pa je tek lijepa blokada Vukovića na Ljubičiću riješila pitanje pobjednika i spustila zastor na zanimljivu utakmicu.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Chinanu Onuaku i Domagoj Vuković s 15, odnosno 13 poena, dok je kod Gorice najbolji bio Ozren Pavlović sa 17 koševa.

Standings provided by SofaScore LiveScore