Sport

#košarka

Zadar svladao Šibenku i potvrdio „jedinicu“ uoči trećeg kruga

Zadar svladao Šibenku i potvrdio „jedinicu“ uoči trećeg kruga
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Rutinski odrađen posao na Baldekinu.

Košarkaši Zadra rezultatom 78-96 svladali su Šibenku u zaostalom susretu 12. kola HT Premijer lige. Nakon izjednačenih 20 minuta, igrači Ivana Perinčića u nastavku su ubacili u brzinu više i zasluženo stigli do 18. pobjede u domaćem prvenstvu.

HT Premijer liga: GKK Šibenka - KK Zadar 78-96 HT Premijer liga: GKK Šibenka - KK Zadar 78-96

Zadrani su bolje otvorili utakmicu i prvih pet minuta držali stvari pod kontrolom, da bi manji problemi sa semaforom i posljedični kraći prekid u potpunosti razbili ritam „plavo-bijelih“. Pauza je dobro došla igračima Dženana Rahimića koji su vezali tri dalekometna ubačaja i u osmoj minuti imali četiri poena viška (15-11), no kvalitetnija završnica prve četvrtine i serija 0-8 ponovno su vratili Perinčićeve momke u prednost.

Umjesto očekivanog odvajanja Zadra, otvaranje druge dionice donijelo je novi nalet Šibenke koja je nakon trice mladog Pleadina ponovno prešla u vodstvo. Da stvari ne odu u neželjenom smjeru po goste pobrinuli su se Chinanu Onuaku i Martin Junaković koji su s devet vezanih poena vratili svoju momčad na prvi put. Ipak, domaćini su se na krilima raspoloženog dvojca Freeman-Miković i vrlo dobrog šuta za tri poena (osam pogođenih trica) držali sve do odlaska na veliki odmor na koji se otišlo s nevelikih plus četiri za Zadar (42-46).

FOTO: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Ono što nisu uspjeli u prvih 20 minuta, Zadranima je pošlo za rukom već nakon 90 sekundi igre u nastavku. Dobra rola Justicea, oplođena dalekometnim ubačajem Dominika Mavre odvela je goste na prvu dvoznamenkastu prednost. Nešto čvršća obrana i, prije svega, bolji protok lopte u napadu dali su momcima u plavim dresovima nešto prostora za disanje, pa je narednih nekoliko minuta proteklo bez velikih uzbuđenja, praktički u igri koš na koš. James Freeman i dalje je bio nerješiva enigma za obranu Zadra, no domaćini, praktički samo s jednim visokim igračem, nisu pronalazili načina da „zatvore“ skok (15-30) pa se u posljednju dionicu ušlo s ugodnih plus 14 iz zadarske perspektive (50-64).

Mini serija 0-5, okrunjena tricom Chinanua Onuakua (!) ubrzo je odvela goste na visokih 19 razlike, no odgovorila je šibenska dalekometna artiljerija koja je s tri navođena projektila nakratko spriječila da se utakmica mirno privede kraju. No, snage za ozbiljnu ugrozu zadarske prednosti nije bilo, pa je najbliže što su domaćini uspjeli prići bilo na minus 13, posljednji put četiri minute prije kraja (73-86), nakon čega je pitanje pobjednika bilo riješeno.

Najefikasniji u zadarskim redovima bili su Marin Junaković i Chinanu Onuaku s po 15 poena, dok je domaćine prevodio raspoloženi dvojac Freeman-Miković koji su ubacili 22, odnosno 19 koševa.

Standings provided by SofaScore LiveScore