Sport

Jedrenje

Braća Fantela se vraćaju u Portugal gdje će odraditi dvadesetak dana treninga i regatu

Braća Fantela se vraćaju u Portugal gdje će odraditi dvadesetak dana treninga i regatu
Sailing Energy

Kraj 2020. godine braća Fantela provode na relaciji Portugal - Zadar - Portugal. Nakon odrađenih priprema u Vilamouri, nakratko su se vratili kući, a danas ponovno kreću na isto mjesto, gdje će se održati regata Grand Prix Vilamoura.

- To nam je već četvrti put u tom mjestu u pokrajini Algarve, gdje su uvjeti za jedrenje zaista dobri. Tem peratura je odlična, nije hladno kao kod nas, tako da možemo dosta vremena provoditi na moru i u tanjim odijelima.

Gotovo svaki dan je puhao istočnjak, imali smo dobar val kojega smo i priželjkivali i odlične sparinge. Čak i male regate s obzirom da je velik dio flote trenutno tamo. Sve u svemu, jako dobra dva tjedna treninga - kaže Šime Fantela.

Nekoliko je novosti kod našeg jedriličarskog dvojca. Jedna je ta da su se povezali s francuskim kolegama, Lucasom Rualom i Emileom Amorosom.

- Dobri su momci, imaju olimpijsku normu u džepu, a uz njih su još dvije mlađe posade koje su također vrlo dobre, tako da na treninzima imamo jaku konkurenciju, što nam je vrio važno. Svaki dan s njima je natjecanje, na nož što bi se reklo. A nema boljeg recepta za uspjeh od toga da te netko stalno pritišče i gura da ideš naprijed.

Druga novost je poveznica s Britancem Paulom Brothertonom, eminentnim jedriličarskim stručnjakom, koji je nekada jedrio u klasi 49er i baš u Zadru na Europskom prvenstvu 2009. osvojio srebrno odličje.

- Paul ima bogato iskustvo u našoj klasi i vrhunski je stručnjak i inovator. Radi na razvoju različitih senzora na brodu, koji ti u realnom vremenu govore o brzini i nagibu broda, odnosno o svemu onome što ti trenutno treba da brod ide brže. To već postoji na velikim brodovima.

Na našima još ne, ali to je nešto što će u budućnosti sigurno morati imati svi koji misle ozbiljno. Francuzi i mi sada to zajedno koristimo i dosta izvlačimo iz toga. Primjerice, točno možemo vidjeti zašto je netko u nekoj dionici cijeloj regati bio brži od drugoga.To je definitivno stepenica više u našern radu.

Nakon kratkog odmora u Zadru, braća se danas vraćaju u Vilamouru.

- Čeka nas još dvadesetak dana treninga u koje je uključena i regata, koja će okupiti većinu najboljih europskih posada. Bit će nam to ocilično ogledalo trenutne forme naspram drugih. Veselimo se tome, kao i nastavku suradnje s Francuzima te radu na brzini našeg broda, što nam je najvažnije.

Nakon toga se vraćamo kući za blagdane i onda ćemo napraviti plan za početak sljedeće godine. Vjerojatno ćemo ponovno u neke toplije krajeve, s dobrim vjetrom i valom, gdje možemo jedriti svaki dan.

Neizbježna tema u ovo vrijeme - koronavirus. Šime i Miho kao vrhunski sportaši prve kategorije imaju mogućnost treninga, ali i oni se moraju prilagoditi aktualnoj situaciji.

- Sretni smo što možemo trenirati i putovati u ovakvim vremenima, kad mnogi nemaju tu priliku. Za nas je to neophodno, s obzirom da su čelnici Medunarodnog olimpijskog odbora rekli da više nema odgode ni otkazivanja Igara u Tokiju 2021.

To za nas znači da moramo trenirati i pripremati se kao da je sve normalno. Naravno, maksimalno smo oprezni, čuvamo se, pratimo sve epidemiološke mjere i pokušavamo što bolje iskoristiti naše vrijeme na moru. Radimo punom parom i sanjamo Tokio- za kraj će Šime.


Reci što misliš!