Sport

Dopis upućen HKS-u

Košarkaški savez Zadarske županije traži ukidanje zabrane treniranja djeci i mladima

Košarkaški savez Zadarske županije traži ukidanje zabrane treniranja djeci i mladima
Bojan Bogdanić

Izvršni odbor Košarkaškog saveza Zadarske županije održao je izvanrednu sjednicu povodom novih mjera Vlade Republike Hrvatske za suzbijanje epidemije koronavirusa. Dopis je upućen krovnoj organizaciji HKS-u.

Na izvanrednoj sjednici izvršnog odbora KSZŽ (Nazočni: Marin Vrsaljko, Željko Žilavec, Željko Predovan, Damir Burčul, Tomislav Kabić, Božidar Škara, Andrija Keran, prisutni on-line: Boris Skroće, Vedran Jadrijev, Hrvoje Perinčić i Jurica Spahija. Odsutni: Marija Mazija i Dan Marinović) održanoj 28.11.2020. s početkom u 18:00 sati donesena je jednoglasna odluka o pokretanju inicijative za razmatranje odluke Hrvatskog košarkaškog saveza uvjetovane novom odlukom Vlade (načelnika stožera dr.sc. D. Božinovića) o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa virusa COVID19 putem okupljanja od 27.11.2020.

Dopis prenosimo u cijelosti:

"U dobroj vjeri apeliramo na krovnu nacionalnu košarkašku organizaciju da u komunikaciji s mjerodavnim službama i institucijama vlasti (prvenstveno ministarstvo sporta i turizma) pokuša usuglasiti i promijeniti (parcijalno ili u cjelini) gore navedenu odluku, kojom je prvenstveno onemogućeno treniranje i bavljenje sportom djeci i mladima.

Svjesni novonastale situacije slažemo se da natjecanja do razine A-1 lige i juniora na nacionalnoj razini nisu neophodna i odluku u tom djelu apsolutno uvažavamo i podržavamo, ali također naglašavamo kako onemogućavanje bavljenja sportom (košarkom), a uvažavajući smjernice WHO-a o nužnosti bavljenja sportom djece i mladih, posebice u doba globalne pandemije radi održavanja imuniteta, mentalnog i fizičkog zdravlja bi bilo kontra produktivno i s potencijalno dalekosežnim posljedicama - nemogućnost trenažnog procesa djece i mladih sportaša do A-1 lige.

Ističemo znanstveno dokazanu činjenicu da je transmisija virusa COVID19 među djecom i mladima najmanja, što dodatno opravdava promjenu odluke koja će ići u smjeru omogućavanja trenažnog procesa i bavljenja sportom, još jednom ističemo, po potrebi, bez natjecanja. Krajnje, ali ne manje bitno, stajališta smo da se sve odluke HKS-a utemeljnene na odlukama nacionalnog civilnog stožera i Vlade RH trebaju odnositi prema svim članicama HKS-a ravnopravno, što u ovom slučaju nije.

Pri obavljanju trenažnih procesa spremni smo kao i do sada sprovoditi sve nužne propisane epidemiološke mjere a u cilju zaštite zdravlja djece i ostalih košarkaških sudionika te predlažemo strože i češće kontrole od strane lokalnog stožera civilne zaštite kao i po potrebi reduciranja broja treninga, ali nikako kompletnog ukidanja.

U nadi da ćemo zajednički pronaći zadovoljavajuće rješenje novonastale situacije, šaljemo sportske pozdrave!"


Reci što misliš!