Sport

Bez Brale i Ivana Perinčića

Zadar se dugo mučio protiv Hermesa, isključen trener Mršić

Zadar se dugo mučio protiv Hermesa, isključen trener Mršić
Marko Dimic/PIXSELL

Trebalo je to biti lagano odrađivanje posla protiv fenjeraša HT Premijer lige, no na koncu smo na Višnjiku vidjeli zanimljivu utakmicu punu crtica vrijednih spomena. Trener Veljko Mršić izdržao je nepune tri četvrtine u svom povratku na klupu Zadra prije nego je isključen nakon „žute minute“ i unošenja u lice sucu Hordovu, pa je u izostanku pomoćnog trenera Perinčića utakmicu do kraja vodio dvojac Mavra-Mandir. Ipak, kad se podvuče crta, bila je to rezultatski uvjerljiva pobjeda Zadra koji je rezultatom 94-73 došao do šestog ovosezonskog trijumfa u domaćem prvenstvu.

Zadrani su, izuzev Dominica Gilberta koji je priliku čekao s klupe, utakmicu otvorili s udarnom petorkom pa ne čudi da su im trebale tek četiri minute igre da se odvoje na dvoznamenkastu razliku. Nakon rezervirane predstave u Kopru, novopridošli Chinanu Onuaku dobro je otvorio večerašnji susret ubacivši šest od prvih 12 poena svoje momčadi, a pravu je podršku imao u iskusnom sunarodnjaku Justinu Carteru koji je u prvoj četvrtini tri puta bio precizan iza linije 6,75.

Doprinos 33-godišnjeg veterana osim u šuterskoj dionici bio je vidljiv i organizaciji napada gdje je služio kao produžena ruka trenera raspoređujući suigrače i pozivajući akcije, pa je semafor već sredinom prve četvrtine pokazivao „dvostrukih“ 24-12.

Umjesto da u tom trenutku stisnu još jače i već u prvih deset minuta riješe pitanje pobjednika, Zadrani su „promašili brzinu“ i upali u razdoblje praznog hoda.

FOTO: Marko Dimić/Pixsell

Dvije vezane trice Filića i Šutala prepolovile su zaostatak gostiju i uvjerile Zagrepčane da se mogu nositi s favoriziranim suparnikom. Trener Mršić je dosta miksao pokušavajući pronaći pet raspoloženih momaka, što najbolje pokazuje podatak da je tek nekoliko minuta nakon što je na parket poslao mladog Filipa Paponju u igru bio primoran vratiti Cartera.

Povratak Amerikanca označio je i povratak igre s otvaranja susreta, a Zadranima je na ruku išla i ozljeda raspoloženog Kristijana Šutala koji je stvarao velike probleme domaćinima, pa se na veliki odmor otišlo s plus deset na zadarskom kontu (47-37).

Bilo je to tek kratkotrajno buđenje Zadrana koji su „prespavali“ prve tri i pol minute treće četvrtine što su igrači Zvonimira Mravka iskoristili da serijom 0-11 šokiraju malobrojne okupljene i prijeđu u vodstvo (47-48). Nedopustiv ulazak u drugo poluvrijeme razljutio je već nervoznog trenera Mršića koji je reagirao minutom odmora i podsjetio svoje igrače da postoji velika razlika između pukog i profesionalnog odrađivanja posla.

FOTO: Marko Dimić/Pixsell

Urodilo je to plodom, pa smo u nastavku vidjeli drugačiji Zadar koji je uzvratio sa 16 vezanih poena i učas vratio stvari na svoje mjesto. Kako je vrijeme odmicalo, do izražaja je počela dolaziti razlika u fizičkoj pripremljenosti i širini klupe, no ni visoka prednost nije poslužila kao Aspirin za glavobolje trenera Mršića koji je u 29. minuti burno reagirao na jednu sudačku odluku i dobio prvo tehničku, a potom i isključujuću pogrešku, pa je zadarskim brodom do kraja „navigao“ časnički dvojac Mavra-Mandir, dok je kao časnik za vezu poslužio team manager Branimir Longin koji je povremeno prenosio poruke glavnog trenera koji je poskrivećki promatrao ostatak dvoboja iza vrata dvorane.

Do kraja nije bilo većih uzbuđenja. Prednost Zadra nastavila je rasti iz minute u minutu, sve do konačnih plus 21, a vrijedi istaknuti probuđenog Eyassua Workua koji je sa 17 poena u drugih 20 minuta bio najbolji strijelac susreta.

Domaćine su do nove pobjede vodili Worku i Carter s 20, odnosno 14 poena, dok je najefikasniji u zagrebačkim redovima bio Ivan Svoboda sa 16 koševa.