Sport

Nogomet

Slaven Bilić: Nogomet nije polo ili golf

Slaven Bilić: Nogomet nije polo ili golf
WBA

Hrvatski nogometni stručnjak Slaven Bilić strahuje da bi se navijači mogli udaljiti od nogometa ako će biti prisiljeni dodatno plaćati za tv prijenose utakmica.

Naime, Premier liga, Sky Sports i BT Sport su pokrenuli novi "pay-per-view model" koji je omogućio navijačima gledanje dodatnih utakmica na kanalima na kojima se inače prenose. Međutim, svaka pojedinačna utakmica naplaćivat će se 14,95 funti, što je izazvalo brojne negativne komentare.

Protiv takve odluke pobunio se i bivši izbornik hrvatske reprezentacije Slaven Bilić koji od lipnja 2019. vodi West Bromwich Albion.

"Nogomet nije polo ili golf", rekao je Bilić nakon utakmice protiv Burnleyja koja je završila bez golova.

"To nije moj novac, to je novac navijača. Nogomet ne bi trebao biti besplatan, već dostupan. Nogomet je sport za mase, sport radničke klase i trebao bi biti dostupan svima," dodao je hrvatski stručnjak.

Dio javnosti smatra kako nije moralno u trenucima epidemije koronavirusa i velike financijske krize koja trese Veliku Britaniju, ali i ostatak svijeta, dodatno naplaćivati gledanje utakmica.

Naravno, najglasnije su udruge navijača. Tako su pristalice Newcastle Uniteda prikupile čak 20.000 funti koje će donirati u humanitarne svrhe, umjesto gledanja utakmice s Manchester Unitedom.

"Njihov potez je pogrešan iz više razloga, a glavni je, to je preskupo," kazao je Alex Hurst, predsjednik Trust of Newcastle United Supports za Sportsmail.

Udruga navijači Manchester Uniteda pozvala je svoje članove da umjesto kupovanje "utakmice" novac uplate u banke hrane za potrebite.

Sky i BT Sport strahuju da bi mogli čak i izgubiti na pay-per-view utakmicama, dok se Premier liga nada da će ovim potezom prikupiti oko 40 milijuna funta.

Zanimljivo, najviše bi trebali platiti navijači malih klubova jer su vodeći klubovi češće na TV. Primjerice Manchester United i Liverpool su prošle sezone prije "zaključavanja" bili 29 put na TV, a Newcaslte 17.

Izvršni direktor Premier lige Richard Masters rekao je prošlog tjedna da su cijene utakmica "obrambene" i da oni koji emitiraju odgovorni za određivanje cijene. No, iz BT Sporta tvrde da predložena cijena dolazi iz Premier lige.


Reci što misliš!