Sport

Nogomet

Liga prvaka: Ferencvaroš izbacio Dinamo u 3. pretkolu

Liga prvaka: Ferencvaroš izbacio Dinamo u 3. pretkolu
AP Images

Nogometaši zagrebačkog Dinama ove sezone neće igrati u Ligi prvaka nakon što su u trećem pretkolu izgubili u Budimpešti od mađarskog prvaka Ferencvaroša sa 1-2. Svoj europski put "Modri" će nastaviti u završnom kolu kvalifikacija Europske lige.

Premda je bio dojam kako je Dinamo kvalitetnija momčad, dalje idu Mađari koji su iskoristili sve 'poklone' suparničke obrane.

Domaćin je poveo već u 80. sekundi utakmice golom Gerga Lovrencsicsa, no u Dinamo je izjednačio u 23. minuti nakon autogola bivšeg igrača Lokomotive Myrta Uzunija. Ferencvaroš je stigao do nove prednosti u 65. minuti golom Uzunija koji se tako iskupio za autogol.

Mađarski prvak je tako uzvratio Dinamu za prošlosezonski poraz, također u 3. pretkolu Lige prvaka.

Dodajmo i kako su "Modri" prvi put u svojoj povijesti u Europi ispali od nekog mađarskog kluba. Do večerašnjeg ogleda sedam puta su igrali protiv Mađara i svih sedam puta prošli dalje. Tri puta su izbacili MTK, dva puta Ferencvaros, a po jednom ZTE i Gyor.

Pobjedom protiv Dinama, mađarski prvak je izborio play-off Lige prvaka u kojem će igrati protiv pobjednika susreta Karabah - Molde, ali i osigurao jesen u Europi. U slučaju pobjede u završnoj rundi kvalifikacija Mađari ulaze u natjecanje po skupinama Lige prvaka, dok porazom sele u natjecanje po skupinama Europske lige.

Porazom od Ferencvaroša, Dinamo je ispao iz kvalifikacija za Ligu prvaka, a europsku priču nastavit će u play-offu ili zadnjem pretkolu Europske lige.

Počelo je šokantno. Domaćin je poveo već nakon 80 sekundi utakmice. Stojanović je promašio loptu na sredini terena otvorivši Mađarima prostor za brzi napad. Ćivić je povukao, pa gurnuo na krilo do Nguena koji je prošao po lijevom boku, te ubacio loptu na drugu stativu gdje je Lovrencics ispred Oršića pogodio za vodstvo.

Srećom, "Modri" su se brzo pribrali. Već u sedmoj minuti mogli su izjednačiti, no Stojanović je slabo pucao. Samo minutu kasnije Ademi je imao sjajnu priliku za izjednačenje, no Dibusz je obranio udarac Dinamova kapetana. Nova velika prilika za Dinamo stigla je u 19. minuti kada je Petković napravio "nered" u domaćoj obrani, no njegov udarac je mađarska obrana blokirala.

Dinamo je napokon izjednačio u 23. minuti. Majer je ubacio iz kornera, Ademi je pucao glavom s prve stative, a lopta je pogodila bivšeg igrača Lokomotive Uzunija i ušla je u mrežu.

Mađari su mogli do nove prednosti u 38. minuti, no Uzuni nije iskoristio sjajan Ćovićev ubačaj, točnije njegov udarac obranio je Livaković.

Premda su Mađari ekspresno poveli, nakon 45 minuta igre bio je dojam kako je hrvatski prvak daleko kvalitetniji sastav. Nažalost, to nije potvrdio u drugom poluvremenu usprkos odličnom početku.

"Modri" su i u nastavku nastavili nizati prilike, ali i promašaje. U 52. minuti Stojanović je nakon odličnog prodora pucao, ali je Dibusz zaustavio njegov udarac. Dvije minute kasnije još veću priliku je imao Kastrati, ali je pucao pored vrata.

Kazna je stigla u 66. minuti nakon još jedne pogreške Dinamove obrane. Gvardiol nije najbolje reagirao što je iskoristio Uzuni sjurivši se prema Livakovića i potom mirno je zabio.

Nakon primljenog gola, Zoran Mamić je sve karte bacio u napad. U igru su ušli Gavranović i Ivanušec, a izašli Gojak i Oršić. Najbliže izjednačenju Dinamo je bio u sudačkoj nadoknadi kada je pucao Gavranović, no mađarski vratar je bio siguran.

FERENCVAROŠ - DINAMO 2-1

BUDIMPEŠTA. Groupama Arena - bez gledatelja; Sudac: Tobias Stieler (Njemačka);

Strijelci: 1-0 Lovrencsics (2), 1-1 Uzuni (23-ag), 2-1 Uzuni (66)

Žuti kartoni: Boli, Nguen, Frimpong, Ćivić / Gojak, Jakić

Crveni kartoni:

Ferencvaroš: Dibusz -  Lovrencsics (od 25. Botka), Blažič, Kovačević (od 73. Frimpong), Ćivić - Siger, Somalia, Kharatin - Nguen, Boli (od 67. isael), Uzuni

Dinamo: Livaković - Stojanović, Dilaver, Gvardiol, Leovac - Ademi - Kastrati, Gojak (od 71. Gavranović), Majer (od 60. Jakić), Oršić (od 71. Ivanušec) - Petković

 


Reci što misliš!