Sport

u fokusu

Branko Dukić: HNK Zadar nije zamišljen kao prijetnja NK Zadru

Branko Dukić: HNK Zadar nije zamišljen kao prijetnja NK Zadru
Mate Krezić

Mnogo je toga proteklih tjedana i mjeseci rečeno i napisano na temu zadarskog nogometa, odnosno gašenja Nogometnog kluba Zadar s.d.d. i osnivanja novog kluba, udruge HNK Zadar. Odgovore na deset pitanja dao je Radio Zadru prvi čovjek Grada Zadra, Branko Dukić.

Grad Zadar je, nakon dugo godina, odlučio prestati s financiranjem jednoga kluba te osnovati novi, kojega će financirati u budućnosti pa je bilo logično da se nekoliko aktualnih pitanja na tu temu uputi gradonačelniku Zadra, Branku Dukiću.

1. Tko je donio odluku o osnivanju Hrvatskog nogometnog kluba Zadar? Je li Grad Zadar sudjelovao u tom procesu i na koji način?

Grad Zadar je donio takvu odluku temeljem financijskih i sportskih analiza, a nakon što je postalo evidentno da nije odgovorno niti održivo da Grad Zadar kao samo jedan od vlasnika nastavi samostalno financirati NK Zadar s.d.d., dok ne postoji namjera ostalih dioničara da sudjeluju u financiranju te da takvo stanje dugoročno ugrožava školu nogometa i mogućnost djece da kvalitetno treniraju.

2. Planira li Grad Zadar financirati Hrvatski nogometni klub Zadar, kako, kada i u kolikom iznosu?

Grad Zadar planira djelomično financirati HNK Zadar te iako u ovom trenutku nije moguće reći točan iznos on će biti višestruko manji od onog kojim je do sada financiran NK Zadar s.d.d. Do jeseni će HNK Zadar Gradu prezentirati svoj financijski plan za sezonu 2020/2021., a onda i javnosti. Cilj je na održiv, financijski odgovoran i puno kvalitetniji način, bez repova i nejasnog vlasništva osigurati bavljenje nogometom za što veći broj zadarske djece.

3. S obzirom na to da od kluba, unatoč višestrukim upitima, nismo uspjeli dobiti nikakve podatke, molim vas da navedete imenom i prezimenom tko čini tijela HNK Zadra: 1. Skupštinu, 2. Upravni odbor, 3. Nadzorni odbor, 4. Dopredsjednik kluba, 5. Tajnik kluba?

Zbog zakonske regulative vezane za zaštitu osobnih podataka Grad i nije ovlašten davati u javnost osobne podatke. Dio podataka koje tražite objavljeni su javno u Registru udruga, ali smatramo da svi traženi podatci kao i rad svih klupskih tijela moraju biti dostupni javnosti kad se radi o klubu koji će biti sufinanciran iz javnih sredstava te ćemo tražiti od odgovornih da iste dostave.

4. Na čiji je prijedlog za predsjednika HNK Zadra izabran Damir Knežević te je li Grad Zadar dobio na uvid plan i program rada izabranog predsjednika za četverogodišnji mandat?

Izabran je na prijedlog članova Skupštine, a Gradu je predstavljen plan i program razvoja nogometne škole. Plan i program rada cijelog kluba će biti završen do rujna, kada budu poznati svi ulazni podaci potrebni za izradu vjerodostojnog dokumenta. Nakon toga, bit će predstavljen tijelima Udruge i Gradu Zadru.

5. Nastavno na izjavu Damira Kneževića da je HNK Zadar dobio od Grada Zadra koncesiju na korištenje igrališta Stanovi i Bagat: Što je bilo s dosadašnjim višegodišnjim koncesijama, koje je na ta igrališta imao NK Zadar s.d.d.?

Nije se radilo o koncesijama, NK Zadar s.d.d. je, temeljem ugovora, upravljao i koristio igralište na Stanovima. Taj ugovor je raskinut, jer je NK Zadar s.d.d. u blokadi od početka ove godine i od tad više nije u mogućnosti izvršavati svoje ugovorne obveze po tom pitanju.

6. Zbog čega je HNK Zadar osnovan na adresi Hrvoja Ćustića 2, sa sjedištem u prostorijama koje nisu u vlasništvu Grada Zadra, već u privatnom vlasništvu?

Pitanje je za predstavnike kluba, no kako je predviđeno da HNK Zadar organizira i razvija kvalitetnu školu nogometa i natjecanja djece na igralištu Stanovi logičnim se čini da koristi prostorije uz igralište. Grad nije imao na raspolaganju adekvatan prostor, a sadašnje stanje vlasništva prostorija koje spominjete posljedica je događaja na koje Grad Zadar nije imao nikakvog utjecaja.

7. Osnivačka skupština HNK Zadra održana je 15.11.2019. Zbog čega tada nije javno objavljeno da je osnovan novi klub i tko je o tome odlučio?

Netočno je da to nije objavljeno. Temeljem članka 24. stavaka 1. i 2. Zakona o udrugama ("Narodne novine" br. 74/2014., 70/2017., 98/2019.), registar udruga i registar stranih udruga su javni, a podaci upisani u registre iz stavka 1. ovog članka i statut udruge su javni i objavljuju se na mrežnoj stranici tijela državne uprave nadležnog za opću upravu. U skladu s tim, podaci o udruzi HNK Zadar objavljeni su odmah po osnivanju.

8. Ako je HNK Zadar osnovan u studenom prošle godine, s ciljem da postane projekt za budućnost zadarskog nogometa, zašto su u siječnju ove godine ponovno uplaćena proračunska sredstva na račun NK Zadar s.d.d. i to u iznosu od 1.250.000,00 kuna?

HNK Zadar je osnovan s ciljem zaštite škole nogometa, a vjerujemo da će se u budućnosti pokazati kao iznimno uspješan projekt škole nogometa. To ni u kom slučaju nije nešto što je zamišljeno kao prijetnja NK Zadar s.d.d.-u. koji još uvijek nije u stečaju i Grad je i dosad, u dobroj vjeri, više puta pozivao ostale suvlasnike i druge eventualno zainteresirane da ga financiraju. Proračunom za 2020. godinu, planirana su sredstva za NK Zadar s.d.d. u iznosu navedenom u Vašem pitanju, a što je i isplaćeno početkom ove godine. Ponavljam Grad Zadar je od osnivanja sportskog dioničkog društva bio jedini koji je financirao taj Klub, svjestan svoje odgovornosti za poslovanje Kluba, njegove zaposlenike, a s ciljem osiguranja funkcioniranja škole nogometa i kvalitetnog rada s mlađim uzrastima. U tom kontekstu treba sagledati i posljednju uplatu i sve uplate iz prethodnih godina, na žalost situacija se kroz godine nije mijenjala i došlo je vrijeme da pronađemo kvalitetnije rješenje i za proračun i za djecu.

9. S obzirom na to da Grad Zadar više neće financirati NK Zadar s.d.d., je li vlasnički udio Grada u tom Društvu u iznosu od 41,03 % na prodaju i po kojoj cijeni?

Grad Zadar je sve vrijeme otvoren prema potencijalnim ulagačima. Pozivali i ih javnim putem u više navrata, a jednako tako ćemo razmotriti svaku ponudu ako se ista pojavi, no činjenica je da sve ove godine ozbiljnih ponuda nije bilo. Pokazalo se da u ovakvoj situaciji s klubom nije realno pronaći investitora, no ponavljam ostajemo otvoreni za bilo kakvu kvalitetnu ponudu.

10. Kako komentirate činjenicu da je Damir Knežević, kao direktor NK Zadra s.d.d. izabran od strane predstavnika Grada Zadra u Nadzornom odboru, u trenucima najveće krize klupskim sredstvima kupio automobil, da bi nedugo zatim taj isti automobil prodao HNK Zadru, klubu kojemu je predsjednik?

Nije na nama da komentiramo odluke uprave kluba, no to sigurno ne spada među brojne financijski nelogične poteze kojima je prethodnih godina dodatno pogoršano stanje NK Zadra s.d.d. Radi se o Volkswagen Golfu 2004. godište, s prijeđenih 250.000 km, koji je nabavljen za 32.000 kuna, za potrebe Kluba.


Reci što misliš!