Sport

Košarka, NBA liga

Lakersi i Jazzeri startali pobjedama u Orlandu

Lakersi i Jazzeri startali pobjedama u Orlandu
AP Images

Nakon više od četiri mjeseca stanke zbog pandemije koronavirusa u Orlandu na Floridi je bez gledatelja nastavljena NBA sezona, u kojoj će dokraja regularnog dijela 22 momčadi odigrati po osam utakmica.

Sezona je nastavljena velikim gradskim derbijem u kojem su Los Angeles Lakersi svladali Clipperse s 103-101 košem najveće zvijezde lige LeBrona Jamesa 12.8 sekundi dokraja.

Bio je to i derbi prve dvije momčadi Zapada u kojem su Lakersi (50-14) napravili veliki korak ka "broju 1" na Zapadu, a Clippersi (44-21). Lakersi su bolje počeli, prvu četvrtinu okončali s 12 razlike, no Clippersi su se vratili i početkom treće četvrtine su vodili 66-55, da bi u neizvjesnoj završnici Lakersi slavili košem Jamesa.

Na objema ekipama se itekako osjetila duga stanka, Clippersi su izgubili čak 22 lopte, Lakersi šest manje, dok je slavna momčad imala tek 39 posto šuta iz igre, a James 6-19.

Prvo ime dvoboja bio je Anthony Davis (34), James je dodao 16 koševa, 11 skokova i 7 asista, a Kyle Kuzma je imao 16 poena kod Lakersa, dok su Paul George (30) i Kawhi Leonard (28) predvodili Clipperse, koji su igrali bez startera  Lou Williamsa i Montrezl Harrella. Hrvatski košarkaš Ivica Zubac igrao je 16 minuta za Clipperse, te imao 2 koša (šut 1-3), 3 skoka i asist.

U drugom dvoboju Utah Jazz su bez operiranog Bojana Bogdanovića slavili protiv New Orleans Pelicans s 106-104.Bila je to prva NBA utakmica nakon 11. ožujka, kada je objavljeno da je na virus sars-cov-2 pozitivan Rudy Gobert, a liga prekinuta. Točno 142 kasnije upravo je Gobert postigao prvi koš u nastavku sezone, a i zadnji koš na utakmici 7 sekundi prije kraja. Utah je slavila zahvaljujući zadnjoj četvrtini koju su dobili s 27-17, a igrač Pelicansa Brandon Ingram promašio je tricu sa sirenom za pobjedu.  

Pričuva Jordan Clarkson je predvodio Utah s 23 koša, Mike Conley i Donovan Mitchell su zabili po 20, a Francuz Gobert je imao 14 poena i 12 skokova. Ingram je bio najbolji kod New Orleansa s 23 koša, a velika mlada zvijezda Zion Williamson igrao je samo 15 minuta i ubacio 13 koševa. Utah je ostala četvrta na Zapadu (42-33), a Pelicansi (28-37) su sve dalje od playoffa na 11. mjestu.

Na objema utakmica su svi igrači na terenu kleknuli na himnu i tako protestirali protiv rasizma i policijskoga nasilja u SAD-u, no za to neće biti kažnjeni kao NHL igrač Colin Kaepernick, koji je pri kleknuo tijekom izvođenja himne  2016. godine.  

Od ukupno 30 ekipa NBA lige sezonu nastavlja njih 22, koje se bore za mjesta u doigravanju. Sve momčadi su smještene u okružje "balona" u Disney Worldu u Orlandu, a sve utakmice se igraju u WWOS Areni.


Reci što misliš!