Sport

nk zadar

Marko Pinčić: Nogomet u našem gradu mora se okrenuti prema boljoj budućnosti

Iz Nogometnog kluba Zadar informacije posljednjih mjeseci stižu na kapaljku ili nikako. Jasno je i zašto, klub je pred gašenjem, a nitko za to ne želi preuzeti odgovornost, dok se i dalje u tajnosti odvijaju aktivnosti oko novoosnovanog kluba, udruge HNK Zadar.

Jedna od informacija do koje smo neslužbeno uspjeli doći jest da je većina trenera iz omladinskog pogona NK Zadra s.d.d. prešla u redove HNK Zadra. Međutim, nitko još ne zna što će biti sa seniorskim pogonom. Ne zna to ni Marko Pinčić, trener prve momčadi NK Zadra, koja je preuranjeni kraj sezone zbog koronavirusa dočekala na šestom mjestu 3. HNL jug.

– Nakon pojave koronavirusa i mi smo, kao i svi ostali, prekinuli sve grupne aktivnosti vezane za rad na terenu. Sada, kada se situacija pomalo normalizirala, nastojimo se ponovno pokrenuti čisto zbog igrača i kompletne situacije koja se događa oko kluba. Za sada na Stanovima ne trenira nitko, ali baš danas imamo završni dogovor s momčadi i mislim da ćemo sljedećih dana krenuti s realizacijom plana kojega smo pripremili, kako bismo na neki način ipak završili ovu sezonu u nogometnom treningu – kaže Pinčić.

Poznato je da je račun kluba u blokadi još od siječnja. Koliko vam se plaća duguje i kakve su povratne informacije od direktora Damira Kneževića po tom pitanju? Imate li kakvu komunikaciju?

– Direktor se momčadi posljednji put obratio u prvom mjesecu i od tada smo svi na čekanju. Za sada nema nikakvog rješenja niti naznake istoga. Situacija je jako teška, gotovo neizdrživa, a što će se događati dalje doista ne znam. I ja čitam po medijima priče o mogućem stečaju i pokušavam doći do više informacija, ali u ovom trenutku doista ne znam ništa više. I mi čekamo odgovore i neke konkretne poteze.

Kakav je status vas i vaših pomoćnika u seniorskoj momčadi? Postoji li mogućnost prelaska u HNK Zadar, budući da je sve izglednije da će ova sezona biti posljednja za NK Zadar s.d.d.? Jeste li razgovarali s upravom, koja paralelno vodi oba kluba?

– Za sada smo svi članovi NK Zadra s.d.d., s tim da je većini igrača istekao ugovor 31. svibnja. Ja imam ugovor pa mogu govoriti u svoje ime, a što se tiče HNK Zadra doista ne znam što bi vam rekao. Nisam razgovarao s upravom. Moja nadanja su još uvijek da bi se moj NK Zadar, klub u kojemu sam ponikao i koji je toliko dao gradu Zadru i hrvatskom nogometu, mogao spasiti i nastaviti djelovati.

Dugo godina ste u zadarskom nogometu, vezani ste za klub još preko pokojnog oca, legendarnog Jakova Pinčića. Kako gledate na sve ovo što se događa oko gašenja kluba i pokretanja novoga? Ide li zadarski nogomet u pravom smjeru?

– Doista ne bi htio biti zloguki prorok, ali ne izgleda mi to onako kako bi trebalo biti. Mnogo stvari još nije definirano, a i samo to prebacivanje iz kluba u klub je napravljeno u popriličnoj tajnosti. S nama još nitko nije razgovarao, nitko nam nije ništa rekao i ne mogu reći da sam zadovoljan kako je to ispalo. Po ovome što sada vidim, ne mogu reći da to ide u pravom smjeru, ali daj Bože da griješim i da zadarski nogomet što prije dođe na one grane na kojima treba biti.

Izgleda da je stečaj neizbježan, a nitko nema hrabrosti da pokrene taj postupak i bude onaj koji je zabio posljednji čavao u lijes.

– Ja sam trener i više se volim baviti nogometom, nego li politikom i vođenjem kluba. Ali prema onome što vidim i čujem, nije stečaj nešto što će se dogoditi baš od danas do sutra. Ne može se klub ugasiti na prekidač. Postoje procesi koji se trebaju dogoditi i to je nešto što traje. Nažalost, sve to skupa traje predugo i sve je to odraz stanja u zadarskom nogometu koje nije od jučer. Ako će netko povući potez kojim će se nogomet u našem gradu napokon okrenuti prema boljoj budućnosti, ja to pozdravljam, ali tko i kako, to tek trebamo vidjeti – zaključio je Pinčić.

Radio Zadar


Reci što misliš!