Sport

sedmogodišnji emil najmlađi natjecatelj

U Zadru održana prva atletska utrka Petica za domovinu

U Zadru održana prva atletska utrka Petica za domovinu
Nenad Opačić / Višnjik

Na prvoj atletskoj utrci Petica za Domovinu, što su ju povodom Dana državnosti RH-e organizirali AK A. Stepinac i KAV Zadar u subotu 30. svibnja 2020., sudjelovalo je 32 natjecatelja različitih dobnih kategorija. Start i cilj bili su u Športskom centru Višnjik (u čije ime je sudionike pozdravio Denis Karlović, direktor), a trčalo se pet kilometara.

Inače, u muškoj konkurenciji u utrci Petica za Domovinu pobijedio je Ivan Pikunić (14, 73) iz Sv. Filipa i Jakova, a u ženskoj je najbolja bila Marija Kurta (23, 23) iz AK-a A. Stepinac.

Među sudionicima utrke na 5 kilometara najmlađi je bio Emil Jones (2013.) koji je stazu pretrčao za 26, 41 minutu. I nije bio – zadnji!

Volim trčati. Zašto? Zato što… volim! – kaže Emil.

Nije on prvi put u Zadru. Već je sudjelovao na nekim utrkama. Kao i njegova obitelj.

Sestra, mama i tata. Sad smo trčali sestra Diana (2011.), tata i ja, a mama nije.

Mama je Natalija, tata je Aliaksandr Bahachou. Zanimljiva obitelj.

Foto: Nenad Opačić/Višnjik

Ja sam iz Bjelorusije, Natalija je iz Saratova. Svojedobno sam otišao u Norvešku, tamo sam se školovao, a moja se obitelj prije nekoliko godina doselila u Hrvatsku. Živimo u Makarskoj – govori Aliaksandr.

On je akademski građanin (pravo, ruski jezik) koji govori ruski, norveški, švedski, danski, engleski i dobro – hrvatski. Natalija je profesorica engleskoga.

Emil trči otkad je prohodao – kaže tata.

Zapravo je Emil čudesan dječak. Na različitim trkama je od svoje četvrte godine i naosvajao se nagrada, medalja, pokala…

– Volim trčati, lijepo mi je to – zbori plavokosi dječak.

Obitelj je iz Makarske došla u Zadar na utrku, a formalno su svi članovi AK-a Šibenik. U Makarskoj, pak, Emil i sestra Diana vježbaju i ragbi, daroviti su i u glazbi, izvrsni učenici.

Bez problema Emil otrči i 10 kilometara, nekih jedan sat i pet, šest minuta. To je u njemu – kaže tata Aliaksandr.

Emil je trčao i u BiH, pa i na polumaratonima. Trčanje je za njega nešto uobičajeno.

Zato što… volim! – ponavlja Emil.


Reci što misliš!