Sport

#koronavirus

Šime Fantela i ostali zadarski jedriličari izašli iz samoizolacije

Šime Fantela i ostali zadarski jedriličari izašli iz samoizolacije

Šime Fantela “odradio” je četrnaest dana samoizolacije u koju se stavio nakon povratka iz Španjolske gdje je zbog koronavirusa otkazana regata Trofej princeze Sofije u Palma de Mallorci.

Samoizolacija završila je i za čitavu ekspediciju skojom je bio u društvu, a koju čine Mihovil Fantela, Igor Marenić, Enia Ninčević, sestre Mihaela i Anđela de Micheli Vitturi, te njihov trener Karlo Krpeljević kao i Edo Fantela.

“Da, evo taman su prošla ta dva tjedna otkad smo praktički pobjegli s Palma de Mallorce prije nego što je Španjolska otišla u “lock-down.” Čim smo došli kući smo se izolirali i nismo izlazili vanka niti smeće baciti. Sad je taj period od 14 dana iza nas i najvažnije da smo svi zdravi. Tu mislim na cijelu ekspediciju koja je bila u Španjolskoj jer smo konstantno u kontaktu.”

Četrnaest dana ste proveli u kući. Kako je to izgledalo? Sigurno jedno novo iskustvo za sve vas.

“Da. Baš je bilo čudno, ali mi smo sportaši i stavimo si u glavu da nam je to zadatak i da to jednom mora proći i srećom prošlo je. Ali, ponavljam, najbitnije je da smo u ovom trenutku svi zdravi.”

Zanimljiva je bila fotografija tvog oca i trenera Ede Fantele koji je nešto kasnije krenuo put Španjolske kada je ovjekoviječio vrlo rijetku sliku praznih auto cesta po Italiji.

“Tada smo već znali da je Italija u tom trenutku bila iza Kine u najgorem stanju. Međutim, ono što nismo znali jest da će se to tako brzo prebaciti i na Španjolsku i sada već na ostatak Europe. Dok smo bili na Palmi pratili smo svakodnevno situaciju sve dok jednog jutra nismo sjeli za stol i donijeli zaključak kako ona postaje sve gora. Nismo više znali hoćemo li ostati jedriti ili idemo kući. Sve ovo događalo se prije nego se išta znalo i prije negoli je otkazana ijedna regata. Točno u tom periodu, u razmaku od samo tri sata se otkazalo i Svjetsko prvenstvo u klasi 470 i Trofej princeze Sofije i još nekoliko regata nakon čega su mnoge posade otišle svojim kućama. I mi smo bili među njima i čini mi se kako smo u posljednji tren napustili Plamu.”

Kakva je kod vas situacija danas? Što se radi?

“Pa malo je lakše otkad je MOO donio odluku o odgađanju Olimpijskih igara. Nije bilo lako stajati u izolaciji s mislima kako će se Igre održati u predviđenom terminu, a ti ne možeš trenirati. Sve to izazivalo je neku tjeskobu no sada kada je odluka poznata malo je lakše. Cijeli svijet je u blokadi i nitko ne trenira i ne napreduje više od drugih. Sada je najvažnije pomiriti se s tom situacijom i slušati upute struke, stajati kući i čuvati se,” zaključio je Šime.


Reci što misliš!