Sport

#koronavirus

Japanci prvi put najavili mogućnost odgode Olimpijskih igara

Japanci prvi put najavili mogućnost odgode Olimpijskih igara
AP Images

Japanski premijer Shinzo Abe u ponedjeljak je po prvi put najavio kako njegova zemlja uzima u obzir mogućnost odgađanje ovogodišnjih Olimpijskih igara koje bi se trebale održati u Tokiju od 24. srpnja do 9. kolovoza zog pandemije koronavirusa od kojega je do sada umrlo gotovo 15.000 osoba diljem svijeta.

"Ukoliko održavanje Igara u njihovoj integralnoj formi ne bude moguće, tada ćemo razmotriti mogućnost njihove odgode. No, otkazivanje Igara za sada nije opcija", izjavio je Abe u japanskom parlamentu.

Abe se obratio zastupnicima dan nakon što je Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) na svom izvanrednom sastanku donio odluku o donošenju "planiranih scenarija" među kojima je i onaj koji predviđa odgađanje Igara. Predsjednik MOO-a Thomas Bach o mogućnosti odgode Igara potom je obavijestio i predsjednika Organizacijskog odbora Igara Yoshira Morija.

"Nismo mi ti koji odlučuju o odgodi Igara, ali odsada tu mogućnost moramo uzeti kao realnu. Nisam toliko blesav da inzistiram na tome sa se Igre održe u planiranom terminu", izjavio je Mori na konferenciji za medije u ponedjeljak.

Iz MOO-a su najavili kako će o mogućoj odgodi Igara odučiti u sljedećih mjesec dana.

U nedjelju je Kanada objavila kako neće slati svoje sportaše u Tokio ni na Olimpijske niti na Paraolimpijske igre ako će se one održati ove godine, dok je Australski olimpijski odbor najavio da bi se njegovi sportaši trebali početi pripremati kao da će se Igre održati 2021.


Reci što misliš!