Sport

košarka, ht premijer liga

Puntamičani bolje no ikad konkurirali Zadru, no pobjeda je ostala 'pod pekom'

Puntamičani bolje no ikad konkurirali Zadru, no pobjeda je ostala 'pod pekom'
Z.Kucelin/KK Zadar

Pred neugodno praznim tribinama Krešine dvorane, košarkaši Zadra upisali su pobjedu u gradskom derbiju protiv Sonik-Puntamike u sklopu 20. kola HT Premijer lige.

Tek oko 400, možda i 'nategnutih' 500 gledatelja došlo je pogledati gradski derbi i pozdraviti pobjednike Kupa Krešimira Ćosića. Zar grad koji se diči epitetom grada košarke nije mogao ispuniti barem pola dvorane i još jednom zapljeskati sastavu koji je nakon 12 godina donio neki trofej u Zadar? 

Za finale Kupa tražila se karta više, veze su se 'potezale' za ulazak na neku od VIP tribina kako bi se sjedilo bliže igračima i 'ogrebalo' za pokoji high-five. Zar isti ti igrači nisu zaslužili da ih se pozdravi kako dolikuje nakon osvajanja Kupa?

Bilo kako bilo, uvodne tri minute utakmice mrežice su mirovale, nakon čega je Puntamika stigla do vodstva 8-2. Danijel Jusup odmah je pozvao time-out te je Siriščevića zamijenio Allenom, a Junakovića Mavrom. Zadarska je igra odmah postala tečnija, a kao posljedica je stigla serija 11-0 kojom su 'bijeli' stigli do vodstva 13-8.

Međutim, Puntamičani su ostali poslovično 'žilavi' te su u preostalih 3 minute prve dionice izborili prvo izjednačenje, a potom i vodstvo koševima Špralje, Segarića i Marića. Nakon 10 minute igre semafor je pokazivao 18-14 u njihovu korist.

Nakon 3 minute igre u nastavku, Puntamičani su tricom Špralje stigli u dva navrata i do 9 koševa viška te su poveli prvo s 28-19, a nedugo potom i s 32-23. Zadrani su u tim trenucima izgledali kao da se još nisu otrijeznili od slavlja, dok su igrači Sonika svojom agresijom i pristupom nadoknadili sve nedostatke u svojoj igri i tako preuzeli kontrolu nad susretom.

Ipak, posljednje su 3 minute prve polovice susreta u potpunosti pripale Zadru. Vuković i Siriščević pobrinuli se da njihova momčad smanji na 33-34 i to 40 sekundi pred zvuk sirene.  Popić je na drugoj strani polaganjem malo popravio vodstvo svoje momčadi, no Allen je doslovce s istekom vremena položio na drugi obruč za ukupnih 35-36 na poluvremenu.

Zadarske je strijelce s 10 koševa predvodio Fundić, a sve ih je postigao u prvoj četvrtini. 7 koševa je nadodao Ahmed. Puntamiku je s također 10 koševa predvodio Špralja, a Segarić je dodao 9.

Dalekometni šutevi Mavre i Gilberta te pokoja borbena reakcija Fundića na početku su drugog poluvremena držali Zadrane u igri jer Puntamičani se dugo nisu predavali i svojom su karakterističnom igrom Jusupovoj momčadi zadavali velike probleme. Snage im je pak ponestalo u posljednje tri minute treće dionice, što je Zadar iskoristio i munjevito stigao do dvoznamenkaste prednosti pa je treća dionica završila s njihovim vodstvom 69-59.

I kad se očekivalo da bi se Zadar mogao u posljednjih 10 minuta prošetati do nove uvjerljive pobjede, Puntamičani su pronašli još poneki atom snage te su dodatno zakomplicirali situaciju na terenu. Istina, 'bijeli' su cijelo vrijeme bili u vodstvu, no do koševa su dolazili puno teže nego što je to bio slučaj u prethodnim međusobnim susretima pred samu završnicu.

U posljednjih minutu i pol susreta ušli smo s vodstvom Zadra 83-76, nakon čega je Planinić napravio prekršaj u napadu i donio 'zelenima' veliku priliku za iznenađenje na Višnjiku. Marić je na drugoj strani položio za 83-78, da bi s druge strane Uljarević promašio tricu. 

Jošić je odmah potom isto tako upisao pogrešku, da bi na drugoj strani odmah napravio i jednu pravu malu glupost. Uljarević je promašio i polaganje, a njemu u obranu, hladio se na klupi punih 38 minuta. Jošić je u tim trenucima lako mogao doći do skoka, no nije uopće gledao prema lopti koja je završila u autu, a prethodno je dotaknula njegovog suigrača. U nastavku akcije lopta je došla do Gilberta koji je zakucao za 85-78. Do kraja je ostalo 7 sekundi, dovoljno tek da Popić zakucavanjem postavi rezultat na konačnih 85-80.

Pobjedničku je momčad s 18 koševa predvodio Vuković, a dodao je i 11 skokova. 14 je postigao Fundić, 13 Ahmed, a 12 Gilbert. U redovima poraženih 17 je postigao Marić, a po 14 su dodali Cvitković i Segarić.

Zadar je ovom pobjedom osigurao prvo mjesto na ljestvici i nakon 20. kola HT Premijer lige, dok će Puntamičani morati tražiti bodove koji znače ostanak na nekom drugom mjestu. Prva prilika bit će u sljedećem kolu kada u Jazinama dočekuju Dubravu Furnir. Zadranima pak već u subotu u 20 sati slijedi domaći dvoboj protiv FMP-a u sklopu ABA lige. Nažalost, Jusup niti u toj utakmici neće moći računati na kapetana Ivu Ivanova. 

KK Zadar – KK Sonik-Puntamika 85-80 (14-18, 21-18, 34-23, 16-21)

KK Zadar: Uljarević, Allen 9 (10 as, 5 uk.l), Siriščević 5, Ahmed 13, Palokaj 2, Vuković 18, Junaković 4, Mavra 6 (5 as), Fundić 14, Planinić 2, Gilbert 12.

KK Sonik-Puntamika: Jošić, Palčić, Cvitković 14, Marić 17, Jurjević, Banić 7, Bašić, Keserović, Špralja 12, Popić 13, Petani 3, Segarić 14 (7 as).


Reci što misliš!