Sport

slavi cili grad!

Krešo se vratio kući: Zadar nadigrao Cibonu za prvi trofej nakon predugih 12 godina!

Tko čeka, taj i dočeka! Zadarski navijači čekali su predugih 12 godina na bilo kakav trofej, a pokal pobjednika Krešinog kupa čekao je i godinu duže da se vrati doma. I konačno je došao u najslađoj mogućoj pobjedi – onoj protiv zagrebačke Cibone.

Koševima Junakovića, Gilberta i Ivanova, Zadar je nakon nepunih 3 minute igre imao prednost 11-4, no Ciboni su trebale još samo 2 i pol minute da preko Rebeca, Vucića i Bilinovca izjednače na 12-12.

Zagrepčani su već u sljedećem napadu poveli košem Ramljaka, da bi Bilinovac tricom postavio rezultat na 17-12 u njihovu korist. Jusup je reagirao minutom odmora, no trebao je to definitivno učiniti i ranije, a ne čekati da protivnik napravi seriju 13-1.

Nikakvog naročitog pomaka u zadarskoj igri po povratku na teren, no polaganje Vukovića za 20-22 pred posljednji gostujući napad dao je nekakvu nadu. S istekom vremena Ramljak je na drugoj strani promašio tricu, no zadarska obrana je dopustila Bundoviću da lakoćom ugrabi napadački skok i položi za ukupnih 24-20 nakon 10 minuta igre. Zadar je pod košem doista izgledao 'tanko' jer prethodno je i Vucić radio velike probleme.

Zadrani su drugu dionicu otvorili serijom 8-0, a koševe su redom postizali Vuković, Ivanov i Mavra. Bio je to trenutak za Ciboninu klupu za pozove svoj prvi time-out, koji im je donio povratak u vodstvo zahvaljujući 5 vezanih koševa Bundovića. Uslijedile su još dvije promjene vodstva, a kad je Cibona stigla do prednosti 36-32 točno na polovici druge četvrtine, Jusup je iskoristio i posljednju minutu odmora u prvom poluvremenu.

Finale Kupa Krešimira Ćosića KK Zadar - KK Cibona Finale Kupa Krešimira Ćosića: KK Zadar - KK Cibona 89-76

Po povratku na parket Zagrepčani su u dva navrata stigli i do 8 koševa viška, tako da je zaostatak Zadra od 39-43 na poluvremenu djelovao čak i dobro. Za to se pobrinuo Fundić s 4 vezana ubačaja u završnici, a moglo je to izgledati još i bolje da je Mavra uspio iskoristiti posljednji napad, no njegov je pokušaj za tri poena blokirao Vucić.

Upravo je centar aktualnih prvaka Hrvatske bio najbolji igrač poluvremena s 14 ubačenih koševa i 6 dohvaćenih lopti. Zadrane je pak predvodio Junaković s 9 ubačaja, dok su po 7 dodali Ivanov, Mavra i Fundić.

Početkom drugog poluvremena Cibona je Novačićevim tricama dvaput povela s 8 koševa viška, a kad je napokon promašio, skok u napadu je ugrabio Ramljak i Cibonu odveo do prednosti 54-44, što je bilo prvo dvoznamenkasto vodstvo na utakmici u 24. minuti igre.

Nakon novog dogovora s trenerom, Allen i Mavra su kreirali seriju 5-0 i tako prepolovili Cibonino vodstvo. Tribine su osjetile trenutak za stvoriti dodatni pritisak na protivnika i doista se ne sjećamo kada je u dvorani Krešimira Ćosića bilo tako bučno.

I svaki se decibel u tim trenucima višestruko isplatio jer Mavra i Allen su definitivno ubacili u brzinu više te su kreirali novi zadarski povratak u vodstvo, da bi šećer na kraju donio Ivanov polaganjem za ukupnih 66-59 na kraju treće četvrtine. Prevedeno, otkako je Cibona povela s dvoznamenkastom razlikom, Zadar je nanizao čak 22 koša, a primio svega 5!

Početkom odlučujuće dionice Ivanov se pobrinuo da i Zadar stigne do dvocifrenog vodstva, preciznije 70-60. Kapetan je uz pomoć Mavre i Ahmeda svojoj momčadi osigurao i 15 koševa viška (79-64) i to 5 i pol minuta do kraja susreta. Jedina loša vijest bila je kako je Zadar iskoristio bonus, dok gosti nisu napravili niti jedan prekršaj.

Međutim, Jusupovu momčad to nije odveć omelo. Odigrali su mirno i strpljivo, trošeći vrijeme koje im je išlo u korist i čuvajući svoju prednost koja je garantirala slavlje na koje se u Zadru čekalo 12 godina!

Rezultat je na koncu glasio 89-76, tribine su eruptirale u oduševljenju, jednako kao i igrači i stručni stožer. Više detalja donosimo uskoro!


Reci što misliš!