Sport

kup krešimira ćosića

Ostaje li Krešin trofej večeras u grotlu Višnjika?

Ostaje li Krešin trofej večeras u grotlu Višnjika?
Bojan Bogdanić

Košarkašima Zadra u borbi za najdraži trofej preostala je još samo jedna prepreka, momčad Cibone u finalu Kupa Krešimir Ćosić. Priželjkivani scenarij kompletiran je pobjedom protiv Splita u polufinalnom dvoboju završnog turnira koju igrači Danijela Jusupa izborili s rezultatom 85-75.

Nema sumnje kako nas u 17.30 na Višnjiku očekuju prepune tribine željne trofeja jer, podsjetimo, otkako se Zadar iz Jazina preselio u Krešinu dvoranu, nije osvojio niti jednu 'kantu'. Vrijeme je i da se toj crnoj tradiciji stane na kraj.

Susret najavljuje trener Zadra, dvostruki osvajač Krešina kupa, Danijel Jusup:

"Možemo očekivati jednu dobru košarku, fer i korektnu igru kao i fer i korektno navijanje. Mislim da je obaveza sviju nas da se predstavimo u što boljem svjetlu kako igrači i stručni stožeri tako i navijači na tribinama. Igrači su imali jučer slobodno jutro kako bi se malo osvježili, popodne smo imali trening. Priprema je odrađena, igrače sam pokušao više odmoriti nego naprezati. Nema tu puno filozofije. Oni znaju sve o nama, mi znamo sve o njima. To su momčadi koje se odlično poznaju, a uvijek ima detalja koji mogu biti izuzetno važni."

Prošla utakmica ovih dvaju suparnika trebala bi poslužiti kao dobra opomena...

"Prošlu utakmicu su nas dobro isprašili, s 29 razlike u Draženovom domu. Bili su tada bolji u svim segmentima igre i iz toga moramo izvući neke pouke kao što moramo izvući pouku iz polufinalne utakmice sa Splitom kad smo se u završnici opustili i košarka je takva igra da u jednom trenutku opuštanja možeš sve prosuti dobro što si radio do tada. Moramo biti koncentrirani od prve do posljednje minute protiv tako jedne kvalitetne momčadi kao što je Cibona."

Kako Zadar treba stajati na terenu ne bi li došao do najdražeg trofeja?

"Mislim da smo defenzivno, s energijom i fizikalijama bili dobri protiv Splita. Svidjelo mi se kako je to sve izgledalo. Hoće li to biti dovoljno i protiv Cibone, ne znam. Moramo prije svega biti u obrani i u skok igri uvjerljivi ako mislimo stići do trofeja. Glavni cilj je spriječiti tu tranziciju Cibone gdje su izuzetno kvalitetni posebno preko Rebeca i Ramljaka koji jako dobro i brzo prenose loptu. Moramo dobro trčati naprijed i nazad. Kad bi ispunili taj cilj onda bi sigurno mogli biti zadovoljni."

Evo što je u najavi susreta kazao trener Cibone, Ivan Velić:

"Nadam se da će biti velika utakmica i prava atmosfera. To je svima nama koji se bavimo košarke veliki gušt, jer nemamo prilike baš svaki dan igrati pred osam, devet tisuća ljudi bez obzira bili ti navijači za nas ili protiv nas. Mislim da moji igrali mogu pronaći tu inspiraciju pa da daju sve od sebe i pruže jednu dobru utakmicu. Hoće li biti sve to dovoljno za osvajanje trofeja to ćemo vidjeti. Vjerujem u svoj tim i imam igrača s kojima sam već osvajao trofeje što je jako bitno i samo se mogu nadati da će biti maksimalno fokusirani i spremni za finale. Zadar se digao u posljednje vrijeme. Lagano su dobili obje utakmice na turniru tako da su čini mi se dosta svježiji od nas. Samo ta fizika ne osvaja. Uz fiziku morate imati dobru psihološku pripremu i mentalnu snagu. U finalima se pobjeđuje s glavom, a ne samo s fizikom tako da ćemo vidjeti. Tko će biti jači u jednom i drugom segmentu. Navijači i domaći teren ne mora ništa značiti, jer osvajaju trofeje mentalno jači timovi i nadam se da ćemo to biti mi. Trenutna forma ne igra ulogu, svaka je utakmica zasebna, ali jedan od tih stvari koje mogu presuditi jest ta mentalna snaga."

Višnjik, 17.30. Najveći derbi hrvatske košarke u finalu Krešinog kupa. Treba li bolja pozivnica?


Reci što misliš!