Sport

uzbudljiva dva dana na otoku

Završen 4. Virski triatlon: Jacopo Butturini osvojio drugi uzastopni naslov prvaka Hrvatske

Završen 4. Virski triatlon: Jacopo Butturini osvojio drugi uzastopni naslov prvaka Hrvatske
K.Škrbić

Završeno je dvodnevno triatlonsko natjecanje na otoku Viru. Jacopo Butturini osvojio je drugi uzastopni naslov prvaka Hrvatske u olimpijskom triatlonu, a Željka Šaban Miličić svoj ukupno 33. državni naslov.

Deseta obljetnica postojanja i rada Triatlon kluba Zadar dostojno je obilježena na 4. Virskom triatlonu pobjedom talijansko-zadarskog trkača Jacopa Butturinija, koji je drugi put uzastopno osvojio naslov prvaka Hrvatske u olimpijskom triatlonu. Drugi je put pobijedio i na Virskom triatlonu, tri godine nakon prvog izdanja i utrke u sprint triatlonu.   

- Uvijek je teže ponoviti uspjeh i zadržati naslov prvaka, nego ga prvi put osvojiti. No uspio sam, pa sada prilično zadovoljan mogu na odmor - kaže Butturini. 

Na cilj je apsolutni pobjednik utrke i novi-stari hrvatski prvak Butturini došao u vremenu 1:59:32, nakon 1.5 kilometara plivanja, 40 kilometara vožnje biciklom po Virskom prstenu te 10 kilometara trčanja duž Šetnice Jadro i južnih virskih naselja. Bilo je to za 5 minuta i 3 sekunde bolje vrijeme od drugoplasiranog Dejana Patrčevića iz samoborskog triatlonskog kluba te 5 minuta i 45 sekundi brže od Eugena Popovića iz zagrebačkog TK Maksimir. Butturinijev rezultat na PH bio je sedmi najbolji ostvaren u disciplini olimpijskog triatlona na svim dosadašnjim izdanjima Virskog triatlona, ali bi vjerojatno bio još bolji da se natjecatelji nisu mučili izrazito valovitim morem i jugom koje je tuklo u junačka prsa. 

- Osjećaj je nevjerojatan. Nije se lako potvrđivati na ovakvim natjecanjima, jer se i drugi momci žele dokazati. Nije bilo lako ni zbog vjetrovitog vremena, pogotovo što sam rano preuzeo vodstvo te praktički vozio i trčao sam. U takvim okolnostima boriš se sa samim sobom i svojim mislima. Bila mi je ovo jedna od najtežih utrka, što zbog vjetra, što zbog stalnih uspona i padova na biciklističkoj stazi, ali zato sada uživam u osjećaju zadovoljstva - još je kazao Butturini, koji je i prije utrke kao 297. triatlonac po ITU (International triathlon union) World Rankingu, slovio za najvećeg favorita. 

U sličnoj se ulozi našla Željka Šaban Miličić iz TK Swibir, višestruka hrvatska rekorderka, ironman triatlonka i ukupno 33 puta državna prvakinja s nebrojenim drugim naslovima. Posljednji naslov istesala je na virskoj triatlonskoj stazi, nešto ranije u Istanbulu na ETU Prvenstvu Balkana i Prvenstvu Hrvatske u akvatlonu.

- Odlično je bilo. Želim prije svega čestitati Sonji na odličnoj i čvrstoj borbi - pohvalila je iskusna Šaban Miličić klupsku kolegicu Sonju Škevin. 

Iako je mlada triatlonska zvijezda zagrebačkog Swibira ironman hrvatska rekorderka te rekorderka virske triatlonske staze, inače i 4. triatlonka po ITU Long Distance Triathlon rankingu, za pobjednicom Šaban Miličić zaostala je 2 minute i 5 sekundi, a trećeplasirana Ivana Granoša iz osječkog TK TRI-TIM-a 5 minuta i 54 sekunde. Osječanka je odlično odradila plivačku dionicu, ali je Šaban Miličić dominirala biciklističkom i stazom za trčanje. 

- Utrka je bila super, a organizacija mrak. Ovo je bio pravi organizacijski pothvat, jer je staza tehnički izrazito zahtjevna. Bilo je dosta vjetra koji nas je ometao, no mislim kako smo dale zaista sve od sebe - opisala je prvakinja Hrvatske same utrke i događanja na stazi kojom su tečno, disciplinirano i bez gužve, prolazili triatlonci u olimpijskom triatlonu, supersprint triatlonu te sudionici na tradicionalnoj uličnoj utrci. 

Junakinja je bila i splitska triatlonka Petra Koceić iz TK Split, koju smo ranije zapamtili kao pobjednicu ulične utrke i srebrnu u supersprintu. Sada se u istoj disciplini popela na postolje s najboljim vremenom utrke 45:13, ili 22 sekunde bolje od dvostruke šampionke Zare Baković iz TK Zrinski (45:35), odnosno osjetno bolje od brončane Aurore Valinčić iz TK Rivala (51:34).

- Prije dvije godine sam nastupala u supersprintu i bila druga, iza Zare Baković. Sada smo zamijenile mjesta na postolju - zadovoljna je bila Koceić.

- Utrka je bila lijepa s nešto jakog vjetra koji mi je pomogao u trkačkom dijelu natjecanja, jer mi je doslovno bio vjetar u leđa. Jako sam zadovoljna ovom pobjedom, pogotovo jer ću sljedeće godine moći nastupiti u olimpijskom triatlonu - dodala je nova kraljica virskog supersprinta. 

U muškoj konkurenciji pobijedio je Deni Ćosić iz TK Pule s vremenom 42:02, drugi je bio Maks Čošić iz TK Swibira (42:16), a treći njegov klupski kolega Lukas Padmosoekarto s rezultatom 43:43. Ulična utrka bila je najljepša uspomena za Lorisa Faustinija iz TK Matulji koji je 5 kilometara pretrčao za 19:53, dok je u konkurenciji žena pobijedila individualna natjecateljica Marija Kurta s vremenom 21:57. U ovoj su kategoriji nastupile Romana (34:38), Petra (40:29) i Ivana Radović (34:40) iz Vira, kao i virska učiteljica Marica Kršlović (31:31). 

Utrke 4. Virskog triatlona održanog 19. i 20. listopada vrhunski su pripremili i organizirali destinacijska kompanija Vir turizam, TK Split, Hrvatski triatlon savez, općinska komunalna poduzeća Vir održavanje i Čisti otok te Vir zaštita, uz generalno sponzorstvo Općine Vir. Medalje i trofeje natjecateljima su dijelili zamjenik načelnika Općine Vir Antonio Vučetić, predsjednik HTS-a dr. sc. Mario Kasović, destinacijska event menadžerica Vir turizma Darija Zrilić i tajnik TK Split Ivan Pavić.       

Link sa svim rezultatima:


Reci što misliš!