Sport

gdje ste našli ove suce?

Zadar se u sjajnom svjetlu predstavio domaćoj publici i stigao do pobjede nad Khimkijem!

Zadar se u sjajnom svjetlu predstavio domaćoj publici i stigao do pobjede nad Khimkijem!
ZDBT

Utakmica u kojoj su glavnu riječ odlučili preuzeti nedorasli suci, otišla na je na stranu Zadra! Košarkaši Ante Nazora slavili su nad ruskim Khimkijem s rezultatom 90-82 i tako na predstavljanju domaćoj publici ostavili više no dobar dojam!

Zahvaljujući sjajnom Siriščeviću, Zadru su pripale uvodne minute u kojima je poveo i sa 7-0, isključivo njegovim koševima. I dugo je domaćin, mada nominalno gost, držao prednost zahvaljujući velikoj borbenosti Farra a potom i Fundića, koji su pod košem Zadru donosili prednost nad Khimkijem koji je očigledno ubacio u brzinu više.

ZBT: Zadar pobjedio ruski Himki ZBT: Zadar pobjedio ruski Himki

Iako Rusi iz igre nisu kreirali ništa posebno, čestim izlascima na slobodna bacanja ipak su do isteka prve dionice uspjeli povesti sa 16-15, no Planinić i Uljarević vratili su prednost Zadru koji je tako dočekao odmor s vodstvom 19-16.

U drugoj dionici Zadar je malo posustao, no valja napomenuti kako je trener Nazor dobrano ispremiješao petorku, dok su Rusi i dalje dobivali povremene besplatne izlete na liniju slobodnih bacanja, stoga ne čudi njihovo vodstvo 25-21 u 14. minuti susreta.

Ipak, nekoliko vrhunskih obrambenih reakcija te brzih napadačkih rješenja Ivanova, Gilberta i Allena vratili su vodstvo tamo gdje je po prikazanom i pripadalo - Zadru. Na isteku 15. minute tako smo zabilježili novo vodstvo 27-25.

Kad je proigrao i definitivno najkvalitetniji igrač ovogodišnjeg Zadra, Bryon Allen, Zadar je poveo i s 33-26.

I uz teške napore, ali i nastavak odlične Allenove role, Zadar je do poluvremena sačuvao prednost te je istek 20. minute dočekao s vodstvom 43-37, unatoč sudačkoj trojci koja kao da je na ovom tek pripremnom turniru odlučila iziritirati zadarsku publiku.

Zaista, treba se zapitati gdje su ih pronašli organizatori? A sudili su Obrknežević, Nedović i Clivaz. Ilustracije radi, nakon 20 minuta igre Khimki je ispucao čak 26 slobodnih bacanja, a Zadar tek mršavih 8.

Zadrane je na poluvremenu predvodio Allen 11 koševa, dok je 7 dodao Siriščević. Kof Khimkija je dominirao Evans s 15 koševa.

U trećoj minuti nastavka susreta Zadar je poveo s 9 koševa razlike tricom Siriščevića, a rezultat je glasio 48-39. Već u sljedećoj minuti, nakon još jedne dobre obrambene reakcije, Zadar je stigao i do dvoznamenkaste prednosti košem Ivanova na asistenciju Fundića.

A kad smo već kod Fundića, dopustite da napišemo kako će taj igrač u nevjerojatno kratkom periodu postati istinski miljenik zadarske publike jer takva borbenost se ne viđa svaki dan.

Koševima Evansa i Bertansa, Khimki je 4 minute do isteka treće dionice smanjio zaostatak na 52-54, pa je Nazor posegnuo za svojom prvom minutom odmora u nastavku utakmice.

Što god da je Nazor na dogovoru s igračima kazao, očigledno je urodilo plodom. Junaković i Allen odveli su Zadar na +9 (61-52), a obrana je u tim trenucima djelovala besprijekorno. Upravo nakon još jednog uhvaćenog skoka Zadrana pod vlastitim reketom, Junaković je pogodio svoju drugu tricu za vodstvo svoje momčadi 64-52.

Do kraja treće dionice ostale su još dvije minute u kojima su Rusi smanjili na 10 koševa razlike (57-67), no uz poguranac sudaca nedoraslih zadatku koji su na njihovu adresu poslali još četiri poklonjena slobodna bacanja te jedan nedosuđen prekršaj na Allenu u prodoru pod koš. Publika je u tim trenucima već izgubila ono malo razumijevanja prema njihovom nedostatku znanja i osjećaja za igru, pa su na pauzu ispraćeni salvom zvižduka.

Početkom posljednje dionice Booker i Timma stvarali su određene probleme Zadru i u 33. minuti smanjili na 74-64, pa je Nazor pozvao još jedan time-out nakon kojega opet dobio željenu reakciju, a s dvije pogođene trice je prednjačio Gilbert.

Međutim, točno na polovici posljednje dionice Farr je izašao iz igre s 5 prekršaja, nešto prije je istu sudbinu doživio i Planinić, pa je Zadar ostao tek na jednom centru, Stefanu Fundiću, koje je imao 4 prekršaja. Puna je minuta trebala da i on napusti igru pa je visoka linija Zadra spala na Vukovića i Ivanova.

Uvukla se nervoza u zadarske redove, a iskusni Rusi to su znali iskoristiti te su 3 minute do kraja susreta smanjili na 75-81. 

Samo minutu i pol do isteka vremena semafor je pokazivao i samo 85-82 u korist Zadra, no stiglo je jedno slobodno bacanje Ivanova te polaganje Junakovića za 88-82 minutu do kraja susreta. Možda se radilo o prijateljskoj utakmici, no napetost se u tim trenucima definitivno osjetila u zraku jer obje su momčadi itekako željele pobjedu!

A ta je pobjeda večeras i više no zaslužno pripala Zadru koji je lavovskom borbom protiv ruske ekipe i još nekoliko faktora stigao do pobjede 90-82. 

Fantastični Allen s 22 koša, Ivanov i Siriščević sa po 12 te Junaković s 10 predvodili su zadarsku momčad do ove pobjede koja neće imati puno rezultatskog značaja, no u smislu samopouzdanja i timske kemije, može učiniti jako puno!

Važno je napomenuti i kako je Nazor izrotirao svih 12 igrača, a u strijelce su se upisali svi osim Marića koji je zbog ozlijede napustio utakmici u ranoj fazi nakon nepune dvije minute provedene na parketu. 

I u prvenstvenim utakmicama se suzdržavamo komentiranja suđenja, a to bismo pogotovo trebali raditi u pripremnim utakmicama, no jednostavno je nemoguće ne osvrnuti se na cirkus koji je ova trojka večeras napravila. Nekoliko minuta po završetku susreta malo smo ispitali 'bilo' javnosti i uistinu su svi imali jedan jedini zaključak - sramotno suđenje i bespotrebno iritiranje publike. Organizatorima za razmišljanje!

Khimki - Zadar 82-90 (16-19, 21-24, 20-24, 25-23)

Khimki: Booker 15, Timma 16, Karasev 4, Desyatnikov, Jerebko, Monia 2, Yakushin, Valiev, Evans 22, Bertans 20, Volkhin, Barashov 3.

Zadar: Uljarević 6, Allen 22, Marić, Ivanov 12 (6 sk), Siriščević 12, Palokaj 2, Vuković 4, Junaković 10 (6 as, 3 ukr.l), Farr 4, Fundić 6 (7 sk), Planinić 3, Gilbert 9.


Reci što misliš!