Sport

novi igrač na višnjiku

Amerikanac Bryon Allen novo je pojačanje Zadra

Amerikanac Bryon Allen novo je pojačanje Zadra
ULEB EuroCup

Košarkaški klub Zadar ima novo američko pojačanje. Radi se o 27-godišnjem Bryonu Allenu koji pokriva obje bekovske pozicije i iza sebe ima već podosta iskustva na europskim parketima.

191 cm visoki Allen podjednako se dobro snalazi na poziciji playmakera, kao i klasičnog beka. Košarkaški put započeo je, poput većine američkih igrača, na sveučilištu, točnije u George Mason Patriotsima natječući se od 2010. – 2014. u sklopu NCAA lige.

Po završetku koledža, iste godine okušao se i na NBA draftu, nažalost bez uspjeha. Poljska Wikana Start S.A. Lublin iskoristila je trenutak i dovela Bryona u svoje redove gdje je otpočetka imao ključnu ulogu, nastupivši od 30 utakmica u svih 30 kao startni branič.

Tada 22-godišnji Allen znao je iskoristiti ukazano mu povjerenje i u sezoni 14./15. bio je na prosjeku od 19.2 poena, 4.3 asistencije i 1.2 ukradene lopte po utakmici. Nakon Poljske preselio je u Italiju gdje je nastupao za Roseto Sharkse u sklopu respektabilne A2 talijanske lige.

Upravo nakon sezone 15./16. u Roseto Sharksima uspio je zainteresirati i veće europske klubove te je iz godine u godinu napredovao i krenuo putem jačih liga. Tako je 16./17. branio boje češkog ČEZ Nymburka i s momčadi uzeo naslov prvaka domaćeg prvenstva kao i tamošnjeg Kupa. Nakon uspješne sezone u Češkoj preselio je u njemački EWE Baskets Oldenburg, čiji je član bio do prosinca 2017. kada je raskinuo suradnju s Nijemcima.

Par dana kasnije postao je članom jake turske Pinar Karşıyake, odakle se na koncu sezone vratio u Italiju, ali ovoga puta u košarkašku Seria A ligu, gdje je nastupao i branio boje BC Brescia Leonesse.

Kako je spomenute godine Brescia ispala od Ratiopharm Ulma u Eurokupu, iste sezone, opet u prosincu, potpisao je za Pallacanestro Reggianu (Reggio Emiliju).

Posljednjih sezona bilježio je otprilike 13 poena, 3 asistencije i 2.5 skoka po utakmici, dok su brojke u sklopu Eurokupa u nastupima za Bresciu bile na 14.7 poena, 2.3 asistencije i 1.8 skoka po utakmici u 10 nastupa u kojima je dobio priliku.

Kroz cijelu njegovu karijeru prati ga sasvim pristojan šut iz igre koji se nikad nije spuštao ispod 40%, dok kod šuta za tri poena ima dovoljno prostora za napredak budući da su u njegovoj statistici prisutne velike oscilacije. Iako je nerijetko igrao na poziciji playmakera, razigravanje mu nije jača strana već se radi o izrazitom 'scoreru' koji će prvo pogledati prema košu, a tek onda prema suigraču.

Sve upućuje na to kako je Zadar pronašao zaista kvalitetno rješenje na bekovskim pozicijama nakon blamaže s Tonyjem Wrotenom. Nadamo se kako će se Bryon ipak pojaviti na Višnjiku i biti od velike pomoći treneru Anti Nazoru i svojim novim suigračima.


Reci što misliš!