Sport

Nogomet

Rekordni Dinamo: S 28 bodova razlike najuvjerljiviji prvak

Rekordni Dinamo: S 28 bodova razlike najuvjerljiviji prvak

Drugi najuvjerljiviji prvak je Porto, koji je u portugalskoj ligi ostavio Sporting iza sebe za punih 20 bodova

Ponosni mogu biti tvorci današnjeg Dinama. Ne velikim zaradama od transfera, ne brzim smjenama trofejnih trenera, već neupitnom dominacijom u domaćim okvirima.

Dinamo je s 28 bodova prednosti ispred drugoplasiranog Slavena najuvjerljiviji državni prvak u netom završenoj sezoni, a i jedan od najuvjerljivijih u povijesti. Iako su toj razlici presudno doprinijeli i nejaki suparnici, ipak će ova brojka odzvanjati kao fantastičan domašaj.

Drugi najuvjerljiviji prvak je Porto, koji je u portugalskoj ligi ostavio Sporting iza sebe za punih 20 bodova. Na trećem je mjestu CSKA iz Sofije, neporažen u 30 utakmica ove sezone, kojemu Levski gleda u leđa s rastojanja od 16 bodova. Slijedi Wisla iz Krakowa, čiji je najbliži pratitelj, varšavska Legia, udaljena 14 bodova.

Od velikih liga, najviše se od konkurencije odvojio Bayern, odmakavši Werderu za čistu "desetku". U usporedbi s navedenim prvenstvima, čak se i španjolsko činilo uzbudljivim, iako je Villarreal za Realom zaostao za osam bodova.

Na drugoj su strani spektra istinski dramatična prvenstva poput nizozemskog, grčkog, talijanskog i francuskog, koja su odlučena u zadnjim kolima. Slično je na pomolu i u Škotskoj, gdje Rangersi još mogu stići Celtic, koji ima tri boda i jednu utakmicu više.

U Hrvatskoj je zadnje neizvjesno prvenstvo održano 2004/05, kad je Hajduk za dva boda pobjegao Interu u zadnjem kolu. Ta se sezona pamti i po najnižem postotku osvojenih bodova jednog prvaka, samo 58,3%.

 

Najuvjerljiviji prvaci 2008:


Zemlja - Prvak - Doprvak - Bodovna razlika

Hrvatska - Dinamo - Slaven 82-54 (+28)

Portugal - Porto - Sporting 75-55 (+20)

Bugarska - CSKA - Levski 78-62 (+16)

Poljska - Wisla - Legia 77-63 (+14)

Cipar - Anorthosis - APOEL 72-61 (+11)

Njemačka - Bayern - Werder 76-66 (+10)

Španjolska - Real M. - Villarreal 85-77 (+8)


Reci što misliš!