Sport

Košarka, NLB liga

Mogu li Hemofarm i Olimpija izgurati Partizan i Cibonu iz priželjkivanog finala?

Mogu li Hemofarm i Olimpija izgurati Partizan i Cibonu iz priželjkivanog finala?

Vukovi se nadaju subotnjem finalu i osvajanju titule

Toliko iščekivani Final Four može početi - pod reflektorima zagrebačke Arene prvi će se put okušati i košarkaši. Četiri najbolje momčadi NLB lige od danas do nedjelje u međusobnim će okršajima odlučiti o pobjedniku ovosezonskog regionalnog natjecanja, a prvi će na parketu, od 17:30 snage u srpskom polufinalu odmjeriti Partizan i Hemofarm, druga i treća momčad ligaškog dijela sezone.

S obzirom na višegodišnju stranputicu Crvene Zvezde, Hemofarm je posljednjih nekoliko sezona jedini ozbiljan suparnik Partizanu u Srbiji. Pokazala je to i ovogodišnja NLB liga u kojoj je ekipa iz Vršca upisala čak 17 pobjeda, ostavivši iza sebe ljubljansku Olimpiju, podgoričku Budućnost, Zagreb CO, Zadar i naravno, Zvezdu koja je slavila u tek 11 od 26 susreta.

Partizan i Hemofarm u reprizi ljubljanskog finala iz 2008.

Partizanov plasman na Final Four Eurolige najbolji je primjer kvalitetnog rada s mladim igračima i dokaz da vlastiti "klinci", uz podršku dvojice kvalitetnih stranaca (što su ove sezone Roberts i McCalebb) mogu postići izvrsne rezultate. Za razliku od prethodnih godina Crno-beli nisu s pozicije broj jedan ušli u doigravanje (kao i Cibona upisali su po 20 pobjeda i šest poraza, međutim Cibosi su ih dvaput nadmašili u međusobnim susretima), ali nije to stvar o kojoj previše brinu Vujošević i njegov stručni stožer, jer znaju da prave stvari tek dolaze.

Četiri su puta ove sezone igrali Partizan i Hemofarm, a jedini susret Vojvođani su dobili prije šest dana - protekle subote slavili su sa 74:72 u trećem kolu srpske Superlige. I preostala tri dvoboja bila su neizvjesna - ali su uvijek igrači Duška Vujoševića iz njih izašli kao pobjednici (dvaput u NLB-u te u polufinalu Kupa Radivoja Koraća). Jednako uzbudljiv i neizvjestan meč očekuje se i danas u Areni s tim da je uloga favorita na strani Partizana, bez obzira što je Vujošević na press konferenciji po dolasku u Zagreb naglasio "kako svi imaju po 25 posto šanse".

Cibona traži osvetu za slovensku pljusku pod Tornjem

Znatno veću pozornost privući će, nema sumnje, drugo polufinale, u kojem Cibona od 20 sati igra protiv ljubljanske Olimpije, jedinog sastava iz NLB lige koji ih je pobijedio u oba ovosezonska ogleda. Posebno bolan bio je onaj u Zagrebu, kada su Slovenci zamrznuli Vukove na -26 (bilo je 59:85).

Općepoznato je da su Cibonine financije u totalnom rasulu, zasada se po tom pitanju ne vidi svjetlo u tunelu, igrači su od zadnjih devet primili samo jednu plaću, ali su praktički besplatno osigurali klubu iz Savske još jedno mjesto među najboljih 16 momčadi Europe. Pa ipak, stanje nije toliko alarmatno kao u Olimpiji.

Zmajčeke su uslijed igračkog štrajka usred sezone između ostalih napustili Bečirović, Slokar, Golubović, Walsh i Vidmar - petorka koja bi itekako imala što za reći u Areni. Svjestan činjenice da može računati na samo sedam igrača, Jure Zdovc ne želi pričati o velikoj partiji svoje ekipe prije nešto više od mjesec dana. "Ovo je nova utakmica, znamo da će Cibona imati veliku podršku navijača i veliki motiv da po prvi put osvoji regionalnu ligu, ali ne želimo se predati", poručio je Zdovc.

Velimir Perasović izrazio je nadu u dobru podršku Cibosima, a u tom slučaju ni plasman u finale ne bi smio doći u pitanje: "Poznajemo dobro momčad Olimpije, dvaput su nas uostalom pobijedili, ali sada moramo i vjerujem da hoćemo potvrditi našu kvalitetu. Jasno mi je da svi žele biti pobjednici, mi ćemo prvo pokušati plasirati se u finale. Motiva nam sigurno neće nedostajati", rekao je Perasović.


Reci što misliš!