Istraživanje

Masna hrana povezana s rizikom razvoja raka pluća

Ljudi koji jedu mnogo zasićenih masti, tzv. loših masti kojih ima primjerice u maslacu ili govedini, imaju veće izglede razviti rak pluća u odnosu na osobe koje su na nemasnoj prehrani, pokazuje novo istraživanje

U usporedbi s odraslima koji nisu unosili mnogo masti, ljudi koji
su jeli najmasniju hranu imali su 14 posto veće izglede za rak
pluća, utvrdilo je istraživanje. Za sadašnje i bivše pušače
dodatni rizik za rak pluća, kao rezultat masne prehrane, je 15
posto.

Dok je najbolji način smanjivanja rizika raka pluća nepušenje
“zdrava prehrana može također pomoći smanjivanju rizika pojave
raka pluća”, kazala je koautorica studije Danxia Yu s Vanderbilt
University Medical Center u Nashvilleu, Tennessee.

Naše otkriće pokazuje da povećanje unosa nezasićenih
masti uz istodobno smanjivanje unosa zasićenih masti, posebno
među pušačima i onima koji su nedavno prestali pušiti može pomoći
u prevenciji ne samo kardiovaskularnih bolesti nego i raka
pluća
”, kazala je.

Američko udruženje za zdravlje srca preporučuje mediteransku
prehranu kako bi se prevenirale kardiovaskularne bolesti.
Naglasak  je na pripremi hrane s biljnim uljima koja sadrže
nezasićene masti te konzumiranje orašastih plodova, voća, povrća,
mliječnih proizvoda s niskim udjelom masnoća, grahorica i peradi
te ograničavanje unosa crvenog mesa, šećera i soli.

Ti naputci isti su za prevenciju srčanih bolesti,
moždanog udara i šećerne bolesti i rekao bih da su isti u
prevenciji karcinoma općenito i raka pluća posebno
”,
kazao je dr. Nathan Berger, istraživač s Case Western Reserve
University i University Hospitals Cleveland Medical Center koji
nije bio uključen u istraživanje.

To ne znači da trebati baciti u smeće sav maslac i
steakove, no ograničiti ih na jednom tjedno bilo bi za vas
dobro
”, kazao je Berger u telefonskom intervjuu.

U okviru istraživanja proučeni su podaci prethodnih 10
istraživanja provedenih na području SAD-a, Europe i Azije s
ukupno više od 1,4 milijuna ispitanika među kojima i 18.822
oboljela od raka pluća.

Ljudi koji su jeli najviše nezasićenih masnoća imali su 8 posto
manje izglede  za rak pluća od onih koji su unosili najmanje
nezasićenih masnoća, prema istraživanju objavljenom u Journal of
Clinical Oncology.

Zamjena samo pet posto kalorija unesenih zasićenim masnoćama s
nezasićenim masnoćama bila je povezana sa 16 do 17 posto manjim
rizikom za pojavu raznih vrsta karcinoma pluća.

Istraživanje nije uzelo u obzir utjecaj šećera i tzv. transmasti
koje također mogu utjecati na pojavu raka, napominju stručnjaci.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest