
Istraživače sa Sveučilišta u Leedsu zanimalo je kako se na molekularnoj razini odvija proces topljenja čokolade u ustima.
Stoga su razvili umjetni jezik koji oponaša teksturu, raspored
površine i mehanička svojstva ljudskog jezika. Rezultati mjerenja
pokazali su što uzrokuje slastan osjećaj u ustima pri topljenju
čokolade.
“Htjeli smo shvatiti koji je glavni čimbenik koji pokreće osjećaj
glatkoće pri topljenju čokolade”, objasnio je istraživač Siavash
Soltanahmadi za američki popularnoznanstveni časopis Scientific
American.
On i njegov kolega stavili su komad čokolade na biomimetički
jezik i izveli mjerenja topljenja. Na temelju mjerenja podijelili
su proces konzumacije čokolade u tri faze: krutu, otopljenu i
emulziju, također prenosi časopis, piše N1 Sovenija.
Dakle, što uzrokuje slastan osjećaj u ustima?
Znanstvenici su otkrili da ugodan osjećaj čokolade u ustima ovisi
o otpuštanju masnog filma koji prekriva jezik. Soltanahmadi
objašnjava: “Važnije od toga koliko masti ima u čokoladi je gdje
se nalazi.”
Scientific American smatra da ovo otkriće predstavlja novi smjer
slastičara u pripremi slastica. Uvođenjem veće količine masnoće u
gornje slojeve čokoladnih slastica i smanjenjem masnoće iznutra
mogli bi pripremiti zdraviji desert koji bi se jednako topio u
ustima.