inovacije

Dolazi aplikacija koja prepoznaje ima li bakterija u hrani

Razvijena aplikacija za pametne telefone koja upozorava korisnika na prisutnost bakterija u hrani

Bakterije su u stanju uzrokovati trovanja hranom, a ona se dijele
na infekcije i intoksikacije. Intoksikacije će nastati poslije
konzumacije hrane u kojoj su prethodno patogene bakterije razvile
toksine. Bolesti koje se jave poslije konzumacije hrane u kojoj
su se prethodno razvile patogene bakterije u dovoljno velikom
broju se nazivaju infekcije.

Bitno je za napomenuti da unatoč svim brojnim postojećim
bakterijama i toksinima, pravilno provođenje higijenskih mjera
itekako može otkloniti opasnost od svega toga. U prehrambenoj se
industriji provode uvijek stroge mjere kontrole sirovina
(dobavljača), zatim temperature te otpada, a važni su i posebni
zahtjevi koji se postavljaju za zaposlenike.

Unatoč svemu tome, znaju se događati propusti na ovaj ili onaj
način. Znanstvenici na Sveučilištu Massachusetts Amherst su
pokušali stati tome na kraju.

Naime, razvili su aplikaciju za pametne telefone koja upozorava
korisnika na prisutnost bakterija u hrani, i to korištenjem
dodatka, mikroskopa od svega 30 dolara, piše Geek.hr.

Za pomisliti je da je zaista malo metoda kojima se može efikasno
spriječiti trovanje hranom, jer ipak testiranje na neke štetne, a
česte, bakterije (poput Escherichije coli i salmonele),
zahtijevaju specijalnu opremu i potrebno je i do dva dana da se
rezultati pokažu.

Korištenjem njihove aplikacije, tvrde, rezultati o prisustvu
patogenih bakterija pristižu za puno manje vremena nego što se
inače čeka. Uređaj sa UMass-a, naime, koristi čip premazan
kemikalijama koje se vežu i s najmanjom količinom bakterija.

Primjerom su pokazali kako su oprali vodom potencijalno
kontaminiran proizvod i zatim stavili čip u tu vodu. Nakon već
pola sata, mikroskop koji se može dodati bilo kojoj kameri
pametnog telefona, pokazuje bakterije na zaslonu.

Znanstvenici napominju kako je ova tehnologija za sada
preliminarna, jer još uvijek ne razlikuje dobre od štetnih
bakterija. Nastavljaju svoj rad prema pronalasku tehnika koje su
u stanju otkriti specifične vrste bakterija. Njihov uređaj je još
neko vrijeme udaljen od pojave na tržištu, no sa UMass-a poručuju
kako je već nekoliko kompanija koje se bave proizvodnjom hrane
pokazalo značajan interes.

Znanstvenici se također dugoročno nadaju kako će se ovaj uređaj
moći koristiti i u domaćinstvu za prevenciju konzumacije
kontaminirane hrane. Mogao bi isto tako ispuniti svoj potencijal
ako se bude koristio i kod prirodnih katastrofa za
ustanovljavanje je li, primjerice, voda dobra za piće.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest