
Nangka će vas na prvi pogled podsjetiti na divovsko jaje dinosaura ili na izvanzemaljca iz filmova znanstvene fantastike, no riječ je o voću snažne arome koje se uzgaja u tropskim krajevima, a raste u dijelovima južne i jugoistočne Azije i po mišljenju znanstvenika milijune ljudi u svijetu moglo bi spasiti od gladi
Nacionalno je voće Bangladeša, bogato vlaknima, mineralima i
vitaminima, bez zasićenih masnoća i kolesterola, što ga čini
zdravom namirnicom.
Znanstvenici vjeruju da bi upravo ovo voće, koje kada je
nedozrelo okusom podsjeća na svinjetinu, moglo riješiti problem
gladi u svijetu.
S obzirom na to da bi klimatske promjene, poput porasta
temperature i padavina mogle rezultirati znatnim smanjenjem
uzgoja pšenice i kukuruza, nangka bi mogla biti dobra zamjena,
piše Business Insider.
Nangka je najveće poznato voće koje raste na drveću. I manji
plodovi teže između pet i sedam kilograma, a poljoprivrednici su
nailazili i na primjerke teške 45 kg. Može narasti do 90 cm
dužine i 50 cm širine.
Uzgoj nangki je relativno jednostavan. Voće je otporno na
štetočine i bolesti, kao i na visoke temperature i sušu.
Stručnjaci kažu da je nangka više od voća, s obzirom na
višestruku primjenu.
Lišće se koristi kao hrana za domaće životinje, većinom koze.
Kora se tradicionalno koristi za bojenje odjeće budističkih
redovnika u jugoistočnoj Aziji u smeđu boju. Sok drveta koristi
se kao ljepilo, a drvo za izradu namještaja ili glazbenih
instrumenata.
Jedno drvo nangke ima i do 150 plodova tijekom godine i moglo bi
nahraniti milijune pothranjenih stanovnika indijskog
subkontinenta, piše Business Insider.
Svaki plod ima stotine sjemenki, koje su odličan izvor vitamina,
proteina i kalija.
Biotehnolog sa sveučilišta poljoprivrednih znanosti u Bangaloreu,
Shyamala Reddy kaže da samo jedna voćka može osigurati obrok za
cijelu obitelj, no sa žaljenjem konstatira da se čak 75 posto
voća u Indiji baci jer u tropskim uvjetima vrlo brzo
istruli.
Okus zrele nangke podsjeća na kombinaciju okusa ananasa, banane i
vanilije. Jede se sirova, kuhana, sušena i pečena.



