
U potpunoj su suprotnosti s dosadašnjim savjetima liječnika i znanstvenika po kojima se preporučuje smanjen unos masnoća u organizam, rezultati velikog istraživanja kanadskih znanstvenika koji upućuju na to da prehrana s malim udjelom masnoća povećava rizik od preuranjene smrti za četvrtinu
Časopis Lancet objavio je rezultate studije po kojoj je nakon
ankete provedene među 135.000 odraslih osoba iz raznih dijelova
svijeta ustanovljeno da su oni koji su izbacili masnoće iz
prehrane živjeli kraće od osoba koje su konzumirale maslac,
sireve i meso.
Dosad su nas učili da konzumiranje previše zasićenih masnoća
utječe na povećanje razine kolesterola, što u konačnici može
rezultirati srčanim bolestima, no znanstvenici podsjećaju da
osobe koje iz prehrane izbace masnoće nerijetko zamjenu za njih
pronađu u proizvodima punim ugljikohidrata, poput kruha,
tjestenine i riže, što znači da u organizam ne unose neke vrlo
važne nutrijente.
Prehrana bazirana na ugljikohidratima jedna je od najnezdravijih,
a studija koju su proveli kanadski znanstvenici na 135.000
odraslih osoba u 18 zemalja pokazala je da je među onima koji su
konzumirali rafinirane šećere i suhomesnate proizvode, odnosno
mesne prerađevine rizik od preuranjene smrti bio veći za 28
posto.
Rezultati istraživanja kanadskih znanstvenika predstavljeni su na
kongresu Europske udruge kardiologa održanom u Barceloni.
“Već desetljećima se smjernice zdrave prehrane fokusiraju
na smanjenje masnoća i zasićenih masnih kiselina, no organizam
treba masnoće… u njima su vitamini i esencijalne kiseline koje
imaju vrlo važnu ulogu za organizam. Kada unos masnoća smanjite
na najnižu razinu, lišavate organizam svih tih važnih
minerala“, rekla je dr. Mahshid Dehghan, voditeljica
studije i znanstvenica na Sveučilištu McMaster.
Dr. Dehghan i njezini kolege smatraju da nizak unos zasićenih
masnih kiselina povećava izglede za preuranjenu smrt za 13 posto,
dok konzumiranje veće količine svih vrsta masnoća smanjuje taj
rizik za čak 23 posto. Tvrde da su svi oni koji dnevno u
organizam unesu više od 60 posto kalorija iz ugljikohidrata
“kandidati” za preuranjenu smrt.
Dr. Andrew Mente sa Sveučilišta McMaster tvrdi da je unos 35
posto kalorija iz masnoća smjernica prema dobrome zdravlju.
“Ublažiti ograničenja kada je posrijedi unos svih
masnoća, pa i zasićenih i svesti unos ugljikohidrata na umjerenu
količinu, optimalno je rješenje. Dakle stvar je u
izbalansiranosti“, kaže dr. Mente.



