Istraživanje

Kokosovo ulje štetno kao goveđi loj i maslac

Kokosovo ulje štetno je kao goveđi loj i maslac, tvrde američki znanstvenici

To ulje sadrži zasićene masne kiseline koje mogu podići razinu
“lošeg kolesterola”, stoji u smjernicama Američke udruge za srce.

Kokosovo ulje obično se prodaje pod oznakom zdrave namirnice i
neki tvrde da su njegove masti boljr od ostalih zasićenih masnih
kiselina.

AHA, međutim tvrdi da za to nema znanstvenih dokaza, piše u petak
BBC.

Životinjske masti ili loj obično se smatraju štetnima za
zdravlje, dok se biljna ulja, poput maslinovog i suncokretovog,
drže boljim opcijama.

Teorija se temelji na tome koliko sadrže određene vrste masnoće,
zasićenih masnih kiselina.

Konzumacija hrane bogate zasićenim masnim kiselinama može
povisiti razinu “lošeg ili LDL kolesterola” u krvi, što može
dovesti do začepljavanja žila i povećati rizik moždanog i srčanog
udara.

Prema AHA-i, 82 posto masti u kokosu čine zasićene masne
kiseline. To je više nego u maslacu (63 posto), goveđem loju (50
posto) i svinjskoj masti (39 posto).

Neki ljudi smatraju da kombinacija masnoća čini kokosovo ulje
zdravim, no stručnjaci kažu da za to nema uvjerljivih
dokaza. 

Zato savjetuju da se ograniči unos zasićenih masnih kiselina,
zamijenjujući neke od njih nezasićenim uljima biljnog porijekla,
poput maslinovog i suncokretovog, piše BBC.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest