#održivi razvoj

Prehrambena transformacija mediteranskih gradova

Pixsell

Ljetni događaji ostavili su u sjeni potencijalno važan izvještaj o mogućnostima prehrambene transformacije mediteranskih gradova koja bi osigurala jeftinu i lako dostupnu zdravu i domaću hranu.

Mediteranski gradovi mogu razviti inovativne inicijative i nove
pristupe za prelazak na održivije i otpornije urbane
poljoprivredno-prehrambene sustave. Zaključak je to UN-ove
Organizacije za Hranu i poljoprivredu (FAO). U tehničkom sažetku
na temu kako to postići, FAO u suradnji s francuskim NGO-om Let’s
Food pruža pregled urbanih poljoprivredno-prehrambenih sustava na
području Mediterana i predlaže mogućnosti njihove zajedničku
transformaciju.

Izvještaj “Transformacija poljoprivredno-prehrambenih sustava u
mediteranskim gradovima – mogućnosti za zajedničko djelovanje i
zajedničko učenje” temelji se na rezultatima studije koja je
analizirala više od 300 urbanih prehrambenih akcija u 94
mediteranska grada, od kojih je svaki poduzeo korake za
transformaciju svojih lokalnih poljoprivredno-prehrambenih
sustava.

Studija pruža sveobuhvatno mapiranje: od vrtova na krovovima
gusto naseljenih područja do sveobuhvatnih programa smanjenja
otpada od hrane, prikazujući raznoliku lepezu inicijativa koje
odražavaju inovativne i sustavne pristupe prevladavanju izazova
poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, piše FAO.

Urban farm aerial view. Growing and farming vegetables in the
city. Top view of an urbanized town garden made by citizens
nearby buildings.

Identificirano je pet ključnih područja transformativnog
djelovanja: integrirana lokalna poljoprivredno-prehrambena
politika i upravljanje; poticanje gradova da razviju
multisektorske politike, podržane snažnim mehanizmima upravljanja
s više dionika, a kako bi se uhvatili u koštac s međusektorskim
pitanjima i osigurali održivost. Sprečavanje rasipanje hrane i
kružna (bio)ekonomija, zatim urbana i periurbana poljoprivreda
koja promiče lokalnu proizvodnju i potrošnju hrane, čime se
također jača urbana otpornost. Preporučuje se i sadnja društvenih
vrtova, vertikalnih farmi, i slično.

Zaključuje se da je jačanje lokalnih tržnica hranom ključno za
ostvarivanje lakog pristupa hranjivoj, održivoj i lokalnoj hrani.
Preporučuju se i programi javne nabave hrane: u školskim,
zdravstvenim, umirovljeničkim i sl. institucijama. I time se
podržava lokalna poljoprivreda te promiču zdrava prehrana i
kulture održivosti.

FAO također predlaže osmišljavanje mehanizma za razmjenu znanja,
iskustava i inovacija u mediteranskim gradovima. FAO predlaže
suradnički pristup koji gradovima omogućuje učenje iz međusobnih
uspjeha i izazova. “Tehnički sažetak poziv je na akciju
mediteranskim gradovima da se ujedine u transformaciji svojih
poljoprivredno-prehrambenih sustava. Prihvaćanjem ovih uvida i
preporuka, gradovi mogu otvoriti put za održiviju i otporniju
budućnost, osiguravajući zdrave, pravedne rezultate za sve svoje
stanovnike” zaključuju u FAO.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest