Sci-Tech

certifikat o sukladnosti

Ukrajinci uspješno sastavili i certificirali hrvatski sustav za razminiranje MV-10

Ukrajinci uspješno sastavili i certificirali hrvatski sustav za razminiranje MV-10
Hrvoje Jelavić/PIXSELL

DOK-ING-ova partnerska tvrtka u Ukrajini A3TEH-Ukraine, uspješno je sastavila DOK-ING-ov robotski sustav za razminiranje MV-10 koji je dobio ukrajinski certifikat o sukladnosti, potvrdila je u subotu Hini ta hrvatska tvrtka.

Kako ističu u DOK-ING-u, tvrtki za proizvodnju specijalnih vozila za razminiranje, robotski sustav je nakon sastavljanja prošao detaljno testiranje u nadležnom institutu ukrajinskog ministarstva obrane te je dobivanjem ukrajinskog certifikata o sukladnosti potvrđena istovjetnost kvalitete sustava MV-10 neovisno o tome je li sastavljen u Hrvatskoj ili Ukrajini.

Osim sustava MV-10, u travnju ove godine provedeno je istovjetno rigorozno testiranje nad robotskim sustavom MV-4, kojeg je također u Ukrajini sastavio A3TEH, a koji je isto tako dobio certifikat o sukladnosti, dodaju u DOK-ING-u.

Partnerstvo DOK-ING-a i A3TEH-a uspostavljeno je 2022., otkada je u stalnom usponu.

Prema saznanjima DOK-ING-a, u Ukrajini je trenutno aktivno 36 DOK-ING-ovih robotskih sustava - 17 sustava MV-4 i 19 sustava MV-10, od kojih su njih četiri financirani sredstvima Europske unije.

Do kraja 2024., planirana je isporuka još 28 sustava MV-10 i dva sustava MV-4, ističu u DOK-ING-u.

MV-10 je jedini sustav za razminiranje u svojoj klasi koji je provjeren u stvarnoj borbenoj situaciji, a zbog svoje velike snage motora i vrhunske otpornosti na eksplozije predstavlja najjači sustav u svojoj klasi, dok je MV-4 jedan od najpoznatijih svjetskih robotskih sustava za razminiranje i eliminaciju eksplozivnih sredstava lake kategorije.


Reci što misliš!