Sci-Tech

Altman odlazi u Microsoft

Previranja na vrhu OpenAI-ja

Previranja na vrhu OpenAI-ja
AFP

OpenAI imenovao je nakon burnog vikenda novog izvršnog direktora, smijenivši suosnivača Sama Altmanna koji je prije godinu dana privukao pozornost svjetske javnosti ChatGPT-botom, izmijenivši iz temelja tehnološku scenu.

Odbor OpenAI-ja smijenio je prošli petak Altmana s pozicije izvršnog direktora, ustvrdivši da je izgubio njihovo povjerenje. Njegov posao privremeno je preuzela glavna tehnička direktorica kompanije Mira Murati.

U obrazloženju smjene članovi odbora rekli su samo da nije "uvijek bio iskren u komunikaciji", otežavši im obnašanje dužnosti. Nisu precizirali u čemu navodno nije bio iskren, napominje BBC.

U ponedjeljak dužnost izvršnog direktora povjerena je, također privremeno, nekadašnjem šefu Twitcha Emmettu Shearu.

Altman je jedan osnivača OpenAI-ja koji je svjetskoj javnosti prije nešto manje od godinu dana predstavio ChatGPT bot i uživa veliki ugled u tehnološkim sektoru pa je njegova smjena izazvala val reakcija.

- On je moj heroj, rekao je bivši izvršni direktor Googlea Eric Schmidt, i "zauvijek je promijenio naš (...) svijet".

Microsoft zaposlio smijenjenog direktora OpenAI-ja Sama Altmana

Sam Altman, suosnivač i donedavni prvi čovjek start-upa OpenAi, radit će za Microsoft, objavljeno je u ponedjeljak, tri dana pošto je superzvijezda iz Silicijske doline smijenjena s dužnosti izvršnog direktora.

Sam Altman i Greg Brockman, suosnivači OpenAI "pridružit će se kolegama u Microsoftu i vodit će novu ekipu za istraživanje AI", napisao je vlasnik američkog tehnološkog diva Satya Nadella na platformi X (bivši Twitter).

OpenAI je start-up koji je razvio ChatGPT, alat umjetne inteligencije (AI).

- Misija se nastavlja, reagirao je Sam Altman (38), na društvenoj mreži X.

Microsoft je uložio više milijarda dolara u OpenAI i ugradio je tu tehnologiju u vlastite proizvode, kao što je pretraživač Bing.

Nakon otkaza Altmanu više ljudi na vodećim dužnostima u OpenAI najavilo je odlazak, a među njima i Greg Brockman.

Mediji su izvijestili da bi Altmanova smjena mogla naškoditi prodaji OpenAI-jevih dionica u vrijednosti 86 milijardi dolara i izazvati nezadovoljstvo dioničara, uključujući Microsoft.Microsoft je partner OpenAI i to se neće promijeniti, poručio je Nadella u ponedjeljak. Softverski div u aplikacijama koristi OpenAI tehnologiju.

Prva verzija ChatGPT pokrenuta je 30. studenoga 2022. čime je počela utrka u Umjetnoj inteligenciji.


Reci što misliš!