eko kantun

Svila će možda riješiti problem otpada hrane

pixabay.com

Prema istraživanjima Sveučilišta Tufts, svila može riješiti problem porasta otpada hrane. Svila je nedavno došla u prvi plan istraživanja o održivosti jer se može ponovno obraditi od reciklirane ili odbačene odjeće i drugog tekstila

Fibroin svile idealan je kandidat za očuvanje svježine usjeva,
smanjenje gubitka hrane i osiguranje sigurnosti hrane. Nakon
što se nanese kao premaz, jestiv je, bez okusa, mirisa, proziran,
biorazgradiv i posjeduje odlična mehanička svojstva kao i nisku
propusnost za kisik i vodenu paru.

Svila se može koristiti kao biomedicinski uređaj za isporuku
lijekova, ali i uključiti optički odgovor u taj isti uređaj. Isti
taj proces mogao bi se jednog dana koristiti u lancu opskrbe
hranom.

U Tufts studiji, iz 2016., fibroin svile primijenjen je kao
jestivi premaz za jagode i banane umakanjem plodova u suspenziju
fibroina svile. Premazi su produžili rok trajanja obije vrste
voća, smanjujući brzinu disanja, gubitak težine, difuziju vodene
pare i kisika, čuvajući čvrstoću i boju te odgađajući
sazrijevanje banana u usporedbi s neobloženom kontrolom tijekom
14 i 9 dana skladištenja.

Korištenje svile, također, istraženo je kao sredstvo za
povećanje usjeva. U tom slučaju, fibroin svile korišten je u
kombinaciji sa šećernim dodatkom trehaloze za razvoj prevlake
sjemena koja je potaknula klijanje sjemena i ublažila abiotičke
stresore kapsuliranjem, očuvanjem i otpuštanjem biognojiva u tlu.

Međutim, nekoliko izazova ostaje neriješeno i djelomično ometaju
upotrebu svile kao sveprisutnog materijala na laboratorijskoj i
industrijskoj razini. Naime, svila se može lako kemijski
modificirati i podesiti za određena svojstva ili sastaviti u
poseban oblik ovisno o konačnoj upotrebi, ali kontrola i
optimizacija ovih postupaka ovisi o razumijevanju podrijetla
materijala, a potpuna građa svile još nije poznata.

Neka su rješenja primjena tehnike genetskog inženjeringa,
koje bi mogle pomoći u postizanju većeg prinosa proteina, što bi
u konačnici dovelo do proteina svile s novim mogućnostima te
ekonomski konkurentnijim proizvodima.

Svakako, dosadašnja istraživanja pokazala su “jedinstvena i
svestrana” svojstva svile koja predstavljaju razne
mogućnosti za buduće tehnologije u lancu opskrbe hranom i kao
pojačivač usjeva i kao zaštitni premaz za hranu.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest