Sci-Tech

StoreDot

Silikonske baterije će promijeniti način na koji gledamo na električna vozila

Silikonske baterije će promijeniti način na koji gledamo na električna vozila
Patrik Macek/PIXSELL

Izraelska tvrtka za tehnologiju baterija, StoreDot, najavila je da će uskoro započeti s proizvodnjom silikonskih baterija koje će promijeniti način na koji gledamo na električna vozila.

Tvrtka tvrdi da će njihov novi dizajn dovesti do lakših i pristupačnijih električnih vozila, zajedno s brzim punjenjem.

Ove silikonske baterije s ekstremnim brzim punjenjem (XFC) manje su od onih koje trenutno koriste proizvođači automobila. Što je još važnije, StoreDot kaže da ova tehnologija može osigurati domet od 160 kilometara u samo pet minuta punjenja, prenosi CarBuzz.

Uz ovakva brza vremena punjenja, StoreDot kaže da bi proizvođači automobila mogli smanjiti troškove i težinu vozila te odustati od većih baterija. Zamjenom baterije od 80 kWh silikonskom baterijom od 50 kWh, proizvođači mogu ukloniti i do 200 kilograma iz prosječnog premium električnog vozila i smanjiti troškove proizvodnje za čak 4.000 eura po automobilu.

Lakše električno vozilo znači veću učinkovitost, upravljivost, kočenje i veći domet. Uz smanjene troškove – koji će se, nadamo se, prenijeti na kupce – postoji velika šansa da će električna vozila postati pristupačnija.

Nadalje, manje baterije također će zahtijevati manje sirovina, smanjujući utjecaj na okoliš. Doseg bi postao manji, ali mogućnost brzog punjenja trebalo bi to nadoknaditi.

Bi li vlasnici automobila bili spremni žrtvovati 160 kilometara dometa u zamjenu za manju težinu i nižu cijenu? Teško, ali mogao bi se svidjeti onima koji voze kraće relacije i imaju kućni punjač.


Reci što misliš!