Sci-Tech

lako je

Pet načina kojima možete otkriti tko vas gugla ili traži putem interneta

Pet načina kojima možete otkriti tko vas gugla ili traži putem interneta
Pixabay

"Saznaj tko ti gleda profil" već je desetak godina, ako ne i više, stara krilatica, odnosno navlakuša kojom zlonamjernici love korisnike Facebooka da bi im pokušali preuzeti profile te njima slati razne linkove i viruse koji najčešće rade neku štetu korisničkim računalima.

 Ipak, postoji nekoliko načina na koje možete bezbrižno i sigurno provjeriti tko vas pretražuje putem interneta.

Potencijalni poslodavac, bivša ljubav, zakleti neprijatelj ili daleki rođak, sasvim je svejedno, ali jedno je sigurno – u nekom trenutku neka osoba pokušat će vas pronaći putem interneta. Iako ustvari nema egzaktne metode kojom možete to provjeriti, postoji nekoliko stvari koje možete napraviti, piše tportal.

Kako biste saznali tko vas traži putem interneta, možete iskoristiti neku od ovih metoda:

– postavite upozorenje na Googleu
– potražite spominjanje na društvenim mrežama
– postavite profil na LinkedInu
– provjerite interakciju na Facebooku

– koristite Twitter Analytics.

Tko me gugla?

Ne postoji direktan način da otkrijete jeste li bili guglani i ne možete znati koliko se puta vaše ime pojavilo u rezultatima pretraživanja. Međutim možete koristiti Googleova upozorenja (Google Alerts) kako biste pronašli barem neke odgovore.

Evo što morate napraviti:

– prijavite se na Google
– posjetite google.com/alerts

– unesite svoje ime u okvir upozorenja
– pritisnite Stvori upozorenje
– pritisnite Prikaži opcije za proširenje prikaza.

Ovdje možete postaviti koliko će često stizati upozorenja e-poštom i gdje bi trebala biti isporučena. Vidjet ćete i pregled svojih upozorenja da biste dobili ideju o tome kako će izgledati.

Kao što smo ranije i naveli, Alerts vam neće reći koliko je često guglano vaše ime. Međutim, kad god Google uoči vaše ime na nekom web odredištu (uključujući stranice s vijestima i društvene medije), poslat će vam upozorenje e-poštom.


Reci što misliš!