Sci-Tech

Upozorenje

Šef WHO-a: Ne odgađajte reforme kako biste se pripremili za sljedeću pandemiju

Šef WHO-a: Ne odgađajte reforme kako biste se pripremili za sljedeću pandemiju
EPA/FABRICE COFFRINI

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u ponedjeljak je pozvao zemlje da provedu reforme potrebne kako bi bile spremne za sljedeću pandemiju te da ispoštuju prethodno preuzetu obvezu većeg financiranja zdravstvene agencije UN-a.

Govoreći na godišnjoj zdravstvenoj skupštini WHO-a tjednima nakon proglašenja kraja pandemije covida-19, Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je vrijeme za napredovanje u pregovorima o sprječavanju sljedeće pandemije.

 

- Ne možemo baciti ovu limenku niz cestu, rekao je glavni direktor WHO-a u velikom obraćanju državama članicama WHO-a, upozoravajući da će sljedeća pandemija sigurno "doći na vrata".

- Ako mi ne napravimo promjene koje se moraju napraviti, tko će onda? A ako ih ne napravimo sada, kada ćemo?, dodao je.

 

Desetodnevna godišnja skupština WHO-a u Ženevi, koja se podudara sa 75. godišnjicom osnutka organizacije, trebala bi se baviti globalnim zdravstvenim izazovima, uključujući buduće pandemije.

Trenutno 194 države članice WHO-a pregovaraju o reformama obvezujućih pravila koja određuju njihove obveze u slučaju međunarodne prijetnje zdravlju, a također izrađuju nacrt šireg sporazuma o pandemiji koji bi trebalo ratificirati iduće godine.

 

- Predanost ove generacije (sporazumu o pandemiji) je važna, jer je ta generacija iskusila koliko mali virus može biti grozan, rekao je Tedros.

 

Zemlje bi kasnije u ponedjeljak također trebale razmotriti proračun WHO-a za 2024.-2025. koji uključuje povećanje godišnjih pristojbi.


Reci što misliš!