Sci-Tech

Nova otkrića

Više nije smrtna presuda: Četiri desetljeća života s HIV-om

Više nije smrtna presuda: Četiri desetljeća života s HIV-om
Femina.hr

Četrdeset godina od otkrića HIV-a, svijet je daleko odmaknuo u borbi protiv smrtonosnog virusa koji je nekada bio obavijen velom straha i srama, ali se sada tretira kao kronična bolest koju se može držati pod kontrolom.

Virus HIV-a otkriven je u svibnju 1983., ali su prve naznake o novoj bolesti stigle dvije godine ranije kad su američki epidemiolozi izvijestili o pet slučajeva rijetkoga oblika upale pluća među homoseksualcima u Kaliforniji.

To je bilo prvo upozorenje o sindromu stečene imunodeficijencije (AIDS), tada još uvijek nepoznatom i bez službenog naziva.

 

Liječnici zatim identificiraju "oportunističke infekcije", bolesti koje se javljaju u osoba s već postojećim kroničnim bolestima ili u onih s oslabljenim imunitetom, među intravenoznim korisnicima droga te kod hemofiličara. 

Izraz AIDS pojavljuje se prvi put 1982. godine. Bolest je pogrešno predstavljena kao "homoseksualni poremećaj".

 

Identifikacija

U siječnju 1983. francuski istraživači Françoise Barré-Sinoussi, Jean-Claude Chermann i Luc Montagnier, voditelj istraživanja, identificiraju virus koji bi, kako su tada kazali "mogao biti odgovoran“ za AIDS.

Njihovo otkriće objavljeno je 20. svibnja u časopisu Science.

 

Sljedeće godine američki stručnjak Robert Gallo tvrdi da je otkrio "vjerojatni" uzrok AIDS-a, retrovirus HTLV-III.

Ispostavilo se da su ta dva virusa ista i u svibnju 1986. službeno postaje poznat kao virus ljudske imunodeficijencije ili HIV.

 

Antiretrovirusno liječenje

U ožujku 1987. prva antiretrovirusna terapija poznata kao AZT odobrena je u Sjedinjenim Američkim Državama. Osim što je vrlo skupa, ima i ozbiljne nuspojave.

Sjedinjene Države i Francuska složile su se da Gallo i Montagnier zaslužuju zasluge za otkriće HIV-a. No Nobelova nagrada 2008. godine dodijeljena je samo francuskoj ekipi. 

 

U srpnju 1985. američki glumac Rock Hudson objavljuje da boluje od AIDS-a, a tri mjeseca kasnije umire. To je prva smrt neke slavne osobe uzrokovana AIDS-om. 

Nakon toga mnoštvo drugih zvijezda podliježe bolesti, uključujući legendarnog pijanista Liberacea (veljača 1987.), pjevača Queena Freddieja Mercuryja (studeni 1991.) te ruskog plesača i koreografa Rudolfa Nureyeva (siječanj 1993.).

Godine 1994. AIDS postaje vodeći uzrok smrti među Amerikancima u dobi od 25 do 44 godine.

 

Nov pristup

Dvije nove klase lijekova iz sredine 90-ih godina početak su kombiniranja različitih antiretrovirusnih terapija. Nazvane trostrukim terapijama, prvi su učinkoviti tretman za HIV.

Godina 1996. prva je tijekom koje se smanjio broj umrlih od AIDS-a u Sjedinjenim Državama. 

 

Dok brojke u SAD-u padaju, u Africi, u kojoj je AIDS najveći ubojica do 1999. godine, rastu.

Godine 2000. UNAIDS i pet velikih farmaceutskih kompanija potpisali su ugovor o distribuciji pristupačnih terapija u siromašnije zemlje. 

 

Godinu dana kasnije, Svjetska trgovinska organizacija mijenja pravila o intelektualnom vlasništvu kako bi omogućila zemljama u razvoju proizvodnju generičkih verzija patentom zaštićenih lijekova za HIV.

Godine 2004. zemlja s najvećim brojem slučajeva HIV-a u svijetu, Južnoafrička Republika, nakon godina negiranja AIDS-a, čini antiretrovirusne terapije dostupnima kroz javni zdravstveni sustav.

 

Prvi lijek

Timothy Ray Brown, Amerikanac koji je već više od desetljeća živio s HIV-om, izliječen je od virusa nakon terapije liječenja raka.

Brown je prošao dvije transplantacije koštane srži koja sadrži mutaciju gena koji sprečava napad HIV-a na stanice domaćina.

 

U srpnju 2012. američka regulatorna tijela odobrila su prvu tabletu za svakodnevnu upotrebu koja pomaže u sprečavanju infekcije HIV-om. 

Truvada ili PrEP je profilaksa koju uzimaju visokorizične, ali HIV-negativne osoba kako bi se spriječilo da se zaraze. 

 

U zadnjih pet godina prvi put više od polovine svih osoba zaraženih HIV-om prima antiretrovirusnu terapiju. 

Taj se omjer u međuvremenu povećao na tri četvrtine: od 38,4 milijuna zaraženih ljudi liječi se 28,7 milijuna, podaci su UNAIDS-a iz 2021. godine. 

 

Pandemija covida poremetila je pristup zdravstvenim sustavima, testiranju i liječenju, usporivši napredak u borbi protiv AIDS-a koji je u proteklih 40 godina ubio 40,1 milijun ljudi.

U 2021. zabilježeno je 650.000 smrtnih slučajeva uzrokovanih AIDS-om i 1,5 milijuna novih infekcija.

 

UNAIDS se nada da će do 2030. uspjeti okončati AIDS kao prijetnju javnome zdravlju.


Reci što misliš!