Sci-Tech

Nova saznanja

San Francisko: Testiranje otpadnih voda iz aviona na varijante covida

San Francisko: Testiranje otpadnih voda iz aviona na varijante covida
Marko Dimić/PIXSELL

Međunarodna zračna luka San Francisco pokrenula je novi program za testiranje otpadnih voda iz zrakoplova na varijante SARS-CoV-2, virusa odgovornog za covid-19, objavila je zračna luka.

Program je prvi u zemlji koji kontinuirano prati otpadne vode iz zrakoplova, nakon što su prethodne studije pokazale potencijalnu vrijednost ovog rada, prenio je portal ScienceNews.

 

Otpadne vode iz aviona ključni su izvor za nadzor covida-19 jer međunarodni putnici često donose nove varijante u zemlju, kažu stručnjaci.

Kako sve manje ljudi radi bris nosa u zdravstvenim ustanovama, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) traže nove načine praćenja mutacija koronavirusa.

 

Potraga za genetskim materijalom u otpadu iz zahoda u avionu može pomoći u popunjavanju te praznine u podacima, pa čak i pružiti rana upozorenja za buduće zdravstvene krize.

- Znamo da su varijante uvezene iz cijelog svijeta, rekla je Alexandria Boehm, inženjerka zaštite okoliša na Sveučilištu Stanford koja vodi WastewaterSCAN, jedan od najvećih programa za nadzor otpadnih voda u Sjedinjenim Državama.

Testiranje otpada iz aviona "može nam dati uvid u to koje se varijante uvoze i pomoći nam da se pripremimo", dodala je.

 

Na tom novom projektu zračna luka San Francisco surađuje s CDC-om i Concentric by Ginkgo, timom za biosigurnost i javno zdravlje iz Bostona.

Testiranje je počelo 20. travnja, rekao je glasnogovornik zračne luke koja je u utorak objavila da je pokrenula taj program.


Reci što misliš!