Sci-Tech

uz dan planete zemlje

2050. godine u Jadranskom moru možda više neće biti ribe

2050. godine u Jadranskom moru možda više neće biti ribe

U povodu Dana planeta Zemlje u Novom danu razgovarali smo s Natašom Kalauz, izvršnom direktoricom WWF-a Adria, o klimatskoj krizi i njezinim ozbiljnim posljedicama s kojima se već suočavamo.

Kalauz je upozorila da su klimatske promjene prije svega javno zdravstveni i gospodarski problem.

“Dok ne počnemo razumijevati da je to nešto što će nas jako boljeti, ne znam koliko ćemo biti spremni na promjene”, dodala je, a potom se osvrnula na cijeli niz posljedica koje već trpimo, a koje će biti i gore ako se nešto ne poduzme.

“Osim što imamo elementarne nepogode i ekstremne vremenske prilike, zbog klimatskih promjena imamo i povećanje pritiska na javno-zdravstveni sustav. Primjerice, sezone alergija su se strahovito produljile. Imamo značajno veći broj ljudi koji trpi zdravstvene tegobe zbog alergija, koje su direktno vezane uz klimatske promjene. Potom imate ulazak invazivnih vrsta u određena mora, gdje ona nikada prije nisu bile i ugrožavaju domicilne vrste”, kazala je Kalauz te otkrila da i prema konzervativnim procjenama već oko 2050. godine u Jadranskom moru možda više neće biti ribe.

“Dakle, imamo još možda 20-ak godina da jedemo ribu, a onda naša djeca neće imati ribu u Jadranskom moru, barem ne kako je imamo danas. Problem pretjeranog izlova je potpuno izvan kontrole”, ističe Kalauz.


Reci što misliš!