Sci-Tech

Budućnost kirurgije

U bečkim klinikama uskoro operiraju roboti

U bečkim klinikama uskoro operiraju roboti
David Bonham

Budućnost kirurgije stigla je u austrijsku prijestolnicu. Naime, udruženje zdravstvenih ustanova grada Beča Wiener Gesundheitsverbund opremilo je svoje klinike robotima najnovije generacije da Vinci.

Medicina brzo napreduje, a time i mogućnosti koje pacijentima stoje na raspolaganju. Zahvaljujući najnaprednijoj tehnologiji šest kirurških robota omogućit će izvođenje složenih zahvata u Beču koristeći minimalno invazivan pristup. Pritom se operira uz pomoć kamere i instrumenata koji se uvode u tijelo kroz malene rezove na koži.

Robotski potpomognuti sustavi donose brojne prednosti i za liječnike i za pacijente. U odnosu na klasične uređaje ovakva se tehnologija sastoji od kirurške konzole s robotskim rukama pa liječnici više ne moraju stajati za operacijskim stolom, već upravljaju konzolom gledajući u ekran s uvećanom slikom visoke rezolucije.

Time se također može kompenzirati drhtanje ruku kirurga, što tijekom operacije štiti živce i krvne žile. Osim toga maleni rezovi omogućuju postizanje boljih rezultata s estetskog aspekta kao i smanjenje bolova na najmanju moguću mjeru te kraću fazu oporavka nakon operacije.

Kirurški roboti u Beču koristit će se prije svega u području urologije, opće kirurgije, ginekologije i otorinolaringologije. Trenutačno se u bečkim klinikama provodi obuka medicinskog osoblja, što isprva uključuje vježbanje na simulatoru, a zatim izvođenje operacija uz superviziju. Prva robotski potpomognuta urološka operacija u Beču već je zakazana za sredinu travnja.

Ulaganjem u ovakvu modernu tehnologiju austrijska prijestolnica svojim građanima nastoji ponuditi što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu


Reci što misliš!