Sci-Tech

istraživanje

Umjetna inteligencija: Tajanstveni zubi pripadaju rijetkom dinosauru

Umjetna inteligencija: Tajanstveni zubi pripadaju rijetkom dinosauru
someinterestingfacts.net

Fosili tajanstvenih zuba mogli bi pripadati dinosauru koji nikad prije nije pronađen u Velikoj Britaniji, pokazalo je istraživanje londonskog Prirodoslovnog muzeja provedeno uz pomoć umjetne inteligencije.

Znanstvenici vjeruju da su zubi pronađeni u Oxfordshireu, Gloucestershireu i Dorsetu ostaci najranijih rođaka ptica, skupine dinosaura poznatih kao maniraptorani.

Nalazi uključuju najstarije dokaze na svijetu o dinosaurusu terizinosauru, velikom biljojedu s dugim pandžama nalik škarama. Prirodoslovni muzej i sveučilište Birkbeck koristili su strojno učenje kako bi obučili računalne modele da identificiraju kojoj izumrloj životinji fosili najvjerojatnije pripadaju.

Istraživači su računalima dali podatke o tisućama zuba različitih vrsta dinosaura i napravili 3D modele fosila kako bi otkrili kojim izumrlim stvorenjima pripadaju.

Smatra se da su maniraptorani hodali Zemljom prije između 174 i 164 milijuna godina tijekom razdoblja srednje jure, ali novo istraživanje sugerira da su neki od dinosaura mogli postojati gotovo 30 milijuna godina ranije. Fosili iz tog razdoblja su rijetki i malo se zna o podrijetlu ovih dinosaura.

"Prethodna istraživanja sugerirala su da su maniraptorani bili prisutni u srednjoj juri, ali stvarni fosilni dokazi bili su nepotpuni i osporavani", rekao je Simon Wills, doktorant na Prirodoslovnom muzeju.

"Zajedno s fosilima pronađenim drugdje, ovo istraživanje sugerira da je ta skupina do tog vremena već postigla globalnu prisutnost. Zubi koje smo analizirali uključuju trenutno jedine fosile troodontida (malog dinosaura nalik ptici) i terizinosaura ikada zabilježene u Ujedinjenom Kraljevstvu i najstariji su dokaz ovih dinosaura bilo gdje u svijetu."

Prirodoslovni muzej vjeruje da bi se tehnologija učenja mogla češće koristiti kako bi se saznalo više o dinosaurima i njihovim fosilima.


Reci što misliš!