
Ljudi ne bi trebali piti više od jednog zaslađenog pića tjedno, poručili su znanstvenici nakon nove studije koja je povezala visoke razine konzumacije šećera sa širokim rasponom zdravstvenih stanja.
Za svako dodatno zaslađeno piće tjedno, ljudi mogu povećati
izglede da će oboljeti od brojnih bolesti, kažu autori.
Rekli su da je visoka konzumacija šećera “općenito više štetna
nego korisna za zdravlje”.
Autori su također pozvali na dodatna istraživanja veza između
visoke konzumacije šećera i raka nakon što je studija ukazala na
vezu između to dvoje.
Akademici u Kini i SAD-u analizirali su utjecaj unosa šećera na
zdravlje, proučavajući postojeća skupna istraživanja, nijh ukupno
73 koja obuhvaćaju 8601 studiju.
Pregled zaključaka, objavljen u časopisu BMJ, sugerira da je veći
unos šećera povezan s 45 zdravstvenih problema.
Autori su otkrili “značajne štetne veze” između konzumacije
šećera u prehrani i dijabetesa, gihta, pretilosti, visokog krvnog
tlaka, srčanog udara, moždanog udara, astme, karijesa, depresije,
prerane smrti i nekih vrsta raka – uključujući rak dojke,
prostate i gušterače.
Kad su znanstvenici posebno promatrali pića zaslađena šećerom,
pronašli su “umjerene” dokaze koji upućuju na to da su ljudi koji
su popili najveći broj slatkih pića imali veću tjelesnu težinu u
usporedbi s onima koji su popili najmanje.
Rekli su da su slabiji dokazi koji povezuju svaki dodatni napitak
zaslađen šećerom tjedno s 4 posto većim rizikom od gihta.
Svako dodatno piće zaslađeno šećerom dnevno povezano je sa 17
posto većim rizikom od koronarne bolesti srca i 4 posto većim
rizikom od smrti tijekom razdoblja praćenja pregledanih studija.
Svakih 25 g dnevnog povećanja unosa fruktoze povezano je s 22
posto većim rizikom od raka gušterače, sugerira pregled
istraživanja.
Autori, predvođeni stručnjacima sa Sveučilišta Sichuan u Kini,
rekli su da ovi zaključci u kombinaciji sa smjernicama Svjetske
zdravstvene organizacije, Svjetskog fonda za istraživanje raka i
Američkog instituta za istraživanje raka sugeriraju smanjenje
potrošnje dodanih šećera na ispod 25 g dnevno, otprilike šest
žličica dnevno, te ograničavanje konzumacije pića zaslađenih
šećerom na manje od jedne porcije tjedno.
Britanska nacionalna zdravstvena služba (NHS) kaže da odrasle
osobe ne bi trebale unositi više od 30 g šećera dnevno, što je
otprilike jednako sedam kockica šećera.
Ljudi bi trebali smanjiti unos šećera putem pića i britanska
služba savjetuje ljude da “potraže vodu, mlijeko s niskim udjelom
masnoće ili bez šećera, dijetalna pića ili pića bez dodanog
šećera” kao alternative.
“Ako više volite gazirana pića, pokušajte razrijediti sok bez
dodanog šećara s gaziranom vodom”, dodaje se na web stranici
NHS-a.
Autori najnovije studije napisali su: “Visoka konzumacija šećera
u prehrani općenito je više štetna nego korisna za zdravlje,
osobito kod kardiometaboličkih bolesti. Ovaj pregled pokazuje da
je visoka konzumacija šećera u prehrani, posebno unos šećera koji
sadrže fruktozu, štetno povezana s velikim brojem zdravstvenih
ishoda.”
“Dokazi o štetnoj povezanosti konzumacije šećera u prehrani i
promjena u tjelesnoj težini od zaslađenih napitaka, ektopičnog
nakupljanja masti zbog dodanih šećera), pretilosti u djece zbog
pića zaslađena šećerom, koronarne bolesti srca zbog pića
zaslađena šećerom i depresije zbog pića zaslađena šećerom čini se
pouzdanijom od onih za druge zdravstvene ishode, navode autori
istraživanja.
Dodaju da su dokazi o povezanosti konzumacije šećera u prehrani i
raka i dalje ograničeni, te zahtijevaju daljnja
istraživanja.
“Preporučamo smanjenje konzumacije slobodnih šećera ili dodanih
šećera na ispod 25 g dnevno (otprilike šest žličica dnevno) i
ograničavanje konzumacije šećera preko zaslađenih napitaka na
manje od jedne porcije tjedno (otprilike 200-355 mL/tjedno).
“Da bi se promijenili obrasci konzumacije šećera, posebno za
djecu i adolescente, hitno je potrebna kombinacija općeg javnog
zdravstvenog obrazovanja i politika diljem svijeta.”