Sci-Tech

"Priroda i društvo"

Festival znanosti od 24. do 29. travnja u gotovo 35 gradova

Festival znanosti od 24. do 29. travnja u gotovo 35 gradova

Najveća manifestacija popularizacije znanosti u Hrvatskoj, Festival znanosti, održat će se od 24. do 29. travnja u gotovo 35 gradova, s velikim brojem priredbi, predavanja i događanja, u organizaciji hrvatskih sveučilišta i pod pokroviteljstvom resornog Ministarstva.

Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je „Priroda i društvo“ koja se susreću na brojne načine, od onoga u osobi čovjeka kao zoon politicon, intenzivnog prožimanja u pitanjima zaštite prirode i ekologije.

Znanost je društvena pojava, predmet njezina interesa su priroda i društvo, a cilj je da svijet učini boljim i sretnijim mjestom, ističe se na stranicama Festivala.

"Pridružite nam se u borbi protiv predrasuda i neznanja, pronađite zanimljive sadržaje o prirodi i društvu u programu još jednog Festivala znanosti", ističu organizatori, uz poziv građanima na sudjelovanje. 

U 2023. godini svijet znanosti i tehnologije obilježava brojne obljetnice.

Neke od njih su 70 godina od otkrića strukture molekule DNK, 50 godina od prvog mobilnog telefona, te 40 godina od kada je „Pioneer 10“ kao prvi proizvod ljudskih ruku otisnut izvan Sunčeva sustava.

Također, prije čak 140 godina patentirana je prva fotonaponska ćelija, 120 godina prošlo je otkad je Maria Sklodowska Curie, kao prva žena, dobila prvu Nobelovu nagradu iz fizike, a 70 godina otkako je Valentina Terješkova, kao prva žena, odletjela u Svemir.

U Hrvatskoj se obilježava 80. obljetnica smrti Nikole Tesle, 145 godina od rođenja izumitelja žarulje s volframovom niti Franje Hannamana te  185 godina od rođenja pionira hrvatske telegrafije Ferdinanda Kovačevića.

Znanstvenici otkrivaju tajne prirode, a njihova otkrića nepovratno mijenjaju ljudsko društvo i čovjekov svjetonazor, ističe se uz poziv građanima da posjete priredbe koje su pripremljene u okviru Festivala.

Festival znanosti se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika, te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja.

Organizatori Festivala znanosti su Sveučilišta u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Zadru i Osijeku u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla i British Councilom, a pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.


Reci što misliš!