Sci-Tech

dobre vijesti

Zajednici tehničke kulture Zadarske županije stiže podrška za STEM projekt

Zajednici tehničke kulture Zadarske županije stiže podrška za STEM projekt

Zajednici tehničke kulture Zadarske županije prijavom na poziv "Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a" odobreno je sufinanciranje projekta „Kreativna škola STEM-a“ iz Europskog socijalnog fonda.

Ukupna vrijednosti projekta iznosi 137.626,07 EUR (1.036.943,59 KN) od čega se iz Europskog socijalnog fonda  sufinancira 116.982,16 EUR (881.402,05 KN), a ostatak bespovratnih sredstava sufinancirana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Partneri u provedbi projekta su: Zadarska županija – Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Udruga za promicanje informacijskih tehnologija Zadar Developers Hub i Sveučilište Sjever sa sjedištem u Koprivnici i Varaždinu.

Radionice za djecu i mlade s ciljem popularizacije STEM pristupa u praćenju klimatskih promjena obuhvaćaju ciklus od dvadeset besplatnih radionica raspoređenih u deset termina – svake subote Polaznici istih koje predstavljaju odabrani  učenici i učenice osnovnih i srednjih škola s područja Zadarske županije (ukupno 45-ero djece i mladih raspoređenih u dobne skupine od 1-4 razreda OŠ, 5-8 razreda OŠ te 1-4 razreda SŠ) imat će priliku steći praktična znanja i vještine sa širokim spektrom primjene kroz zanimljive teme:

- osmišljavanje i programiranje računalne igrice,

- printanje elemenata i izrada meteorološke stanice uz pomoć 3D printera,

-  računalno obrađivanje podataka (Scratch, Python, Numpy) dobivenih putem senzora za praćenje temperature, vlage, kvalitete zraka, 

- racionalno korištenje električne energije na primjeru eksperimenta,

- upoznavanje s klimom i okolišem: more i zrak 

U dinamičnom i prijateljskom okruženju tijekom radionica potiče  se kreativnost i timski rad. Voditelji istih su predstavnici organizacija civilnoga društva – članica udruga Zajednice iz područja tehničke kulture, stručni suradnici te projektni partneri  -  udruga  „Zadar Developers Hub“ koji su prethodno educirani za Pilot radionice namijenjene djeci i mladima kroz dvadeset  interaktivnih, online edukacija. U tu svrhu izrađen je i Priručnik s detaljnim programom izvedbe u suradnji Zajednice tehničke kulture Zadarske županije i Novamina centra za razvoj inovativnih tehnologija.

Pilot radionice započele su u  siječnju 2023. godine. Održavaju se  subotom, u dvorani Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru  gdje je smještena sva potrebna oprema za rad nabavljena iz proračuna projekta. Polaznicima su osigurani prigodni promotivni materijali te osvježenje (marenda) prilikom svake radionice.

Ovim putem zahvaljujemo svim voditeljima, vanjskim stručnjacima i polaznicima na uspješnoj provedbi aktivnosti i elementa projekta Kreativna škola STEM-a.

Kalelarga

Reci što misliš!