Sci-Tech

ZANIMLJIVOSTI

Jeste li ikada vidjeli kako izgledaju usta pingvina?

Jeste li ikada vidjeli kako izgledaju usta pingvina?
Shutterstock

Pingvini su prepoznatljive vrste ptica koje obitavaju u hladnim morskim područjima na južnoj hemisferi, a često ih vidimo u mnogim dokumentarnim filmovima i fotografijama kako plivaju i skakuću po ledu. Ova vrsta ptica ima neke specifične anatomske karakteristike, uključujući i njihova usta i zube.

Usta pingvina su prilagođena njihovom načinu prehrane. Većina pingvina se hrani ribom i lignjama, a njihova usta su obično uska i produljena, što im omogućuje da love ribu s lakoćom. Neke podvrste pingvina, poput carskog pingvina, hrane se i rakovima, a njihova usta su malo šira i omogućuju im da ugrabe veći plijen, piše Klik.hr.

Pingvini nemaju zube, ali umjesto toga imaju posebno oblikovane kljunove. Kljunovi su vrlo snažni i oštri, što im omogućuje da lako uhvate i zgnječe svoj plijen. Također, kljunovi su prekriveni malim izbočinama koje pomažu u zadržavanju ribe u kljunu i sprečavaju da im riba izleti iz usta dok je jedu. Iako im glave izgledaju simpatično, upravo zbog tih izbočina u ustima, usta im izgledaju jezivo…

Ždrijelo pingvina također je prilagođeno njihovom načinu prehrane. Imaju izdužena i mišićava ždrijela koja im omogućuju da progutaju velike komade hrane. Pingvini ne žvaču hranu, već je gutaju cijelu, što je drugačije kod većine drugih ptica koje prvo razbijaju hranu u kljunu pa je tek onda progutaju.

Osim toga, pingvini imaju i neke druge anatomske karakteristike koje im pomažu u preživljavanju u hladnim morskim područjima, poput gustog perja i masnog sloja ispod kože koji ih štiti od hladnoće. Također, imaju kratak vrat koji im pomaže u zadržavanju topline i zadržavanju ravnoteže dok plivaju.

Pingvini imaju prilagođena usta, kljunove i ždrijela kako bi se lakše hranili i preživjeli u teškim uvjetima svog staništa. Njihove anatomske karakteristike su rezultat dugotrajne evolucije koja im je omogućila da se uspješno prilagode svom okruženju i opstanu kao vrsta.


Reci što misliš!