Sci-Tech

odlična ideja

Hrvatski znanstvenici osmislili jedinstvenu aplikaciju za borbu protiv komaraca

Hrvatski znanstvenici osmislili jedinstvenu aplikaciju za borbu protiv komaraca
Robert Anic/PIXSELL

Osječki i zagrebački znanstvenici osmislili su aplikaciju koja bi nas u budućnosti mogla spasiti od komaraca. Jedinstvena je u svijetu, a kako radi i čuva nas od viška insekticida u zraku.

Komarci nisu samo neugodni, predstavljaju i zdravstveni rizik. Od malarije godišnje u svijetu umire od pola do 2 milijuna ljudi.

“Rizik je sada vrlo mali. U ovom trenutku mi nemamo ni malariju, nemamo ni Chikungunya, ni denge groznicu, ali mi već imamo groznicu Zapadnog Nila. U Vojvodini je to već postalo praktički normalna stvar svake godine da ljudi obolijevaju od toga”, rekao je Branimir Hackenberger Kutuzović, voditelj projekta s Odjela za biologiju Sveučilišta u Osijeku, piše Danas.hr.

I upravo zbog toga Odjel za biologiju osječkog sveučilišta, u suradnji s Institutom Ruđer Bošković, napravio je aplikaciju koja bi u budućnosti mogla spriječiti najezde malih krvopija.

“Dakle, to je aplikacija razvijena koja pomoću tih modela predviđa kako će se kretati dinamika populacije komaraca”, rekao je Tin Klanjšček s Instituta Ruđer Bošković.

Koristi algoritme umjetne inteligencije

U njoj možete označiti određeno područje, primjerice Osijeka. Izabrati vrijeme i sredstvo kojim ćete tretirati komarce.

Ova aplikacija koristi algoritne umjetne inteligencije i prva je takva u svijetu.

“Ona uči iz novih podataka koje će korisnici u nju utipkavati. I kako se bude hranila s većim brojem podataka tako će ona postati pametnija i bolje prognozirati dinamiku populacije komaraca, tako i optimizirati njihovo tretiranje. A sama optimizacija je što? Korištenje što manjih količina insekticida, što manje sredstava za tretiranje uz što veći učinak”, rekao je Kutuzović za Danas.hr.

U projekt koji traje tri godine uloženo je oko pola milijuna eura, 85 posto iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Završava u lipnju, no planovi za dalje već su tu.


Reci što misliš!